skip to Main Content

Direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka Dušan Topić i predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija, koji predvodi „Sinohem kapital“ Cui Jan potpisali su juče Protokol o prijemu nacrta prijedloga projekta izgradnje autoputa Doboj – Vukosavlje i Vukosavlje-Brčko.

Svečanom potpisivanju protokola prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, kao i ambasador Kine u BiH Čen Bo.
Potpisani protokol svojevrsna je potvrda dostave ponude za realizaciju projekta izgradnje autoputa putem koncesije na dionici Koridora Vc kroz Republiku Srpsku od Doboja do Vukosavlja, kao i dionice autoputa Vukosavlje – Brčko, koje će u dogledno vrijeme voditi dalje prema Bijeljini i granici sa Srbijom.

Prema riječima direktora JP „Autoputevi RS“ d.o.o. Banja Luka Dušana Topića, riječ je o neobavezujućem dokumentu, koji nije dio zvaničnog protokola, ali je njegova važnost u činjenici da je kineski partner dostavio nacrt ponude i time potvrdio opredeljenost za učešće u realizaciji navedenog projekta.

Nakon detaljnog pregleda dostavljene ponude, naveo je Topić, u narednih nekoliko mjeseci krenuće se u zvaničnu proceduru, predviđenu Zakonom o koncesijama Republike Srpske.

-Tokom zime mogli bismo stvoriti uslove da na proljeće potpišemo koncesioni ugovor, što znači da bismo mogli ući u eksproprijaciju, a kineski partner u razradu projektne dokumentacije. Za jednu dionicu već imamo gotovu projektnu dokumetanciju, a to je Koridor Vc, dok bi za dionicu Vukosavlje – Brčko tek trebalo uraditi, iako postoji mogućnost da se fazno planiraju aktivnosti i radovi na terenu – poručio je Topić.

Predstavnik kineske korporacije Cui Jan naglasio je da će kineski partner uložiti maksimalan napor da se što prije realizuje ovaj projekat.

Back To Top