skip to Main Content

 

U kompaniji “ArcelorMittal Zenica” otpočeli su pripremni radovi za montažu opreme i ugradnju filtera u pogonu Aglomeracija, kojim će se izvršiti rekonstrukcija elektrofiltera radi primarnog otprašivanja mašine za sinterovanje rude.

Vrijednost projekta je više od šest miliona KM, a cilj je smanjenje emisija prašine sa ‘sinter mašine broj pet’ ispod 50 mg/Nm3, što je ujedno i zakonska granica.

Nakon završetka radova na montaži opreme i ugradnje filtera projektom će se omogućiti potencijal dostizanja emisija prašine ispod 30 mg/Nm3.

Ugovor za izvođenje ovog važnog  projekta za zaštitu zraka potpisan je prošle godine s renomiranom evropskom kompanijom “FLSmidth” iz Danske, svjetskim liderom u tehnologiji filtriranja.

Ta tehnologija je već dobro poznata i dokazana tehnologija filtracije u toplanama, termoelektranama i cementarama, i ona će omogućiti ne samo smanjenje emisija ukupne prašine nego i fine prašine koja nastaje u procesu sinterovanja.

– Usprkos teškim uvjetima poslovanja, izazvanim krizom na globalnom tržištu čelika, koji su se pojavili potkraj 2015. godine i još traju, kompanija ArcelorMittal Zenica je uložila maksimalne napore da realizira ovaj projekt onako kako je to prvobitno i zamišljeno – navodi generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair.

U periodu od potpisivanja ugovora do sada izvršena je izrada projekta, kao i izgradnja dijelova filtera, a ovih dana je počela isporuka te opreme.

U isto vrijeme, na lokalitetu pogona Aglomeracija počela je montaža toranjske dizalice koja će biti upotrijebljena za demontažu postojeće opreme i ugradnju novih komponenti filtera.

– Do sada je isporučeno 80 posto opreme i mi vjerujemo da će i ostatak projekta teći po planu, dodao je Nair.

Početak montaže opreme za novi filter treba početi  1.augusta,  a početak rada filtera planiran je do kraja novembra.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top