skip to Main Content

Svjetski islamski ekonomski forum (World Islamic Economic Forum-WIEF) objavio je listu 500 najuspješnijih i najuticajnijih pojedinaca u oblasti islamske ekonomije. Islamska ekonomija jedna je od najbrže rastućih grana privrede, a lista „Islamica 500“ ekskluzivni je poslovni vodič koji sadrži imena najznačajnijih ličnosti iz oblasti industrije, finansija, znanosti, medija, prava i međunarodnih odnosa iz cijelog svijeta. Biznismeni na ovoj listi su iz različitih oblasti – islamskih finansija, takafula, halal-proizvodnje, medija, turizma, naftne industrije.

Amer Bukvić

Amer Bukvić

Na listi su se pored uobičajeno uspješnih biznismena iz zemalja Golfskog zaljeva, Malezije, Saudijske Arabije, ali i Velike Britanije, Amerike i Francuske, našli i Bosanci. Generalni direktor BBI Amer Bukvić jedan je od  četiri Bosanca i Hercegovca koji su izabrani među 500 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji. Bukvić je obrazovanje stekao u Maleziji, Japanu, „London Business School“ (LBS) i na „University of Oxford“. Na čelu je BBI banke od 2008. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.

Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu. Između ostalih, direktor BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade „The Jewels of Muslim World Award 2015“ za unapređenje islamskih finansija i ekonomije. Također, Bukvić je 2014. godine  proglašen  za najboljeg lidera i poduzetnika u svijetu i dobitnik je priznanja “Princ Abdulaziz bin Abdullah”.

Na listi 500 najuspješnih nalaze se, između ostalih, i: Sheikh Saleh Abdullah Kamel, predsjednik i osnivač „Dallah Al Baraka Holdinga“; princ Alwaleed Bin Talal Al Saud, generalni direktor „Kingdom Holding Company“ iz Saudijske Arabije; Huseyin Aydin, generalni direktor „Zirrat Bank“ iz Turske; Khaled Mohammed Al Aboodi, generalni direktor „Islamic Corporation for the Development of the Private Sector“ (ICD) iz Saudijske Arabije; Mazin Saad Al-Nahedh, generalni direktor „Kuwait Finance House“ iz Kuvajta; James Hogan, generalni direktor kompanije „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata; Musa Hitam, predsjednik WIEF Fondacije iz Malezije; Temel Kotil, generalni direktor „Turkish Airlinesa“ iz Turske; Mustafa Topbas, generalni direktor jednog od najvećih prehrambenih trgovačkih lanaca BIM iz Turske i Murat Ülker, predsjednik „Yildiz Holding/ Ülker.

 

Back To Top