skip to Main Content

U Beču se od 19. do 21. oktobra održava manifestacija “Digitalni dani 2016” kao zajednička inicijativa gradske uprave i privatnih firmi iz IT sektora. Cilj manifestacije je jačanje Beča kao evropskog IT centra, rješavanje problema nedostatka radne snage u IT sektoru i promocija digitalnih vještina Grada Beča.

Stručnjaci informacionih tehnologija osmislili su nekoliko programa “Digitalnih dana” kao što su “Digital-Experts@School” kojim se djeca i mladi žele zainteresovati za poslove u informacionoj i komunikacijskoj branši. Još jedan program glasi “Žene u IT” koji se odnosi na još uvijek nisku zastupljenost žena u IT sektoru. “Generacija 55+ i digitalizacija” je program osmišljen za stariju populaciju kako bi ih upoznali s prednostima digitalizacije u svakodnevnici kroz trgovine, banke ili javnu upravu. Bit će predstavljen i projekat “IT inicijativa za izbjeglice” kroz koji se izbjeglice sa digitalnim vještinama žele integrisati u radni svijet.

Drugi dan manifestacije posvećen je postojećim IT firmama i start-upovima, dok je u fokusu posljednjeg “digitalnog dana” tema “Beč kao centar za IT”.  Problema s kojim se Beč bori u ostvarivanju ovog cilja je nedostatak radne snage iz oblasti IT-a.

(EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top