skip to Main Content

Carshare

Prema zajedničkoj studiji Grada Beča i aktivnim firmama iz oblasti „car sharing“, danas preko 100.000 Bečlija koristi ponudu dijeljenja prevoza, što je deset puta više nego 2010. godine.

carsharing-gr

Studija je potvrdila pozitivne efekte organizovanog dijeljenja automobila, jer jedno carsharing-vozilo zamjenjuje i do pet privatnih vozila. U Beču je danas 1.300 automobila uključeno u ovu ponudu.

Dijeljenje automobila smanjuje i broj pređenih kilometara za 44 miliona kilometara godišnje i redukciju ispuštanja ugljen-dioksida za 7.000 tona godišnje. Tu je i pozitivan učinak i za parking prostor.

Iz gradske uprave poručuju da ovaj vid orgaizovanog privatnog prevoza ne predstavlja konkurenciju javnom prevozu, već njegovu dopunu koju treba proširivati.

Neki od ponuđača ove usluge su Zipcar, car2go i DriveNow koji sebe vide kao alternativno rješenje mobilnosti s ciljem omogućavanja jednostavnog, odgovornog i mobilnog urbanog života. Carsharing smatraju neizostavnim dijelom gradske strategije mobilnosti. Ove firme rade i na proširenju svog voznog parka, fleksibilnosti, a DriveNow u ponudi ima i vozila na električni pogon

Back To Top