skip to Main Content

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je raspisao poziv za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energetske efikasnosti za 2017. godinu – JK RFEE 2017.

Zahtjevi se zaprimaju do utroška financijskih sredstava, a najkasnije do 14.07.2017. godine. Ukupan raspoloživi iznos sredstava za ovaj javni poziv je 1.670.000 KM.

Minimalan iznos kredita po projektu je 25.000 KM. Maksimalna zaduženost, u bilo kojem trenutku, po korisniku, uključujući sve finansirane projekte iz Revolving fonda je 1.000.000,00 KM, kamatna stopa je fiksna i iznosi 2% godišnje; grace period: maksimalno do 12 mjeseci.

Rok otplate kredita je do 7 godina uključujući i grace period. Troškovi obrade zahtjeva iznose 1% od iznosa ukupnog kredita (minimalni trošak obrade 250 KM) i fakturišu se direktno korisnik od strane Banke jednokratno unaprijed, nakon odobrenja zahtjeva od strane Fonda.

Projekti koji mogu aplicirati na ovaj poziv odnose se na projekte koji su projektirani da smanje potrošnju energije (uz zadržavanje istog ili poboljšanje postojećeg komfora i/ili povećanje efikasnosti proizvodnje industrijskih postrojenja) ili doprinese povećanju korištenja obnovljive energije na mjestu proizvodnje (obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti).

“Kvalificirani projekti energijske efikasnosti moraju ispunjavati najmanje jedan od uvjeta i to da smanjenje potrošnju ukupne (toplotne i električne) energije najmanje za 20% na godišnjem nivou, te smanjenje emisija CO2 najmanje za 20% na godišnjem nivou”, navodi se u pozivu Fonda.

Aktivnosti koje mogu biti predmet finansiranja sredstvima iz Revolving fonda, su također, projekti primjene mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kao mjere energijske efikasnosti na postojećim nestambenim objektima, industrijskim procesima, javnoj rasvjeti te aktivnostima i procesima u obavljanju komunalnih usluga (sistemi daljinskog grijanja, vodovoda i kanalizacije i sl.).

Back To Top