skip to Main Content

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda  Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Ian Brown potpisali su danas u Sarajevu sporazum o kreditu za projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica u vrijednosti od 10.000.000 eura.

Uz ovaj kreditni aranžman  potpisan je i sporazum o investicijskom grantu EU u iznosu od 1.000.000 eura.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dobre saradnje BiH sa EBRD-om, ministar Bevanda je rekao da će na osnovu ovog ugovora biti obezbijeđeni bolji uslovi za pacijente u zeničkoj bolnici.

“Ovim kreditom bit će finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost pa će, osim smanjenja zagađenosti, biti smanjeni i troškovi za grijanje”, naveo je ministar finansija i trezora BiH.
Ministar Bevanda je precizirao da je rok otplate ovog kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda, kamata je promjenjiva, šestomjesečni euribor plus jedan odsto marže.
On je naglasio da je i ovaj aranžman realiziran u duhu dobre prakse EBRD-a jer ga prati grant Europske unije od milion eura.
Brown je naglasio da će realizacija ovog projekta pospiješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet zraka, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorije u kantonalnoj bolinici ljeti.

“Važno je naglasiti da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici”, rekao je Brown novinarima.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je da je ovo izuzetno značajan projekat za zeničku bolnicu, kao i 450.000 građana koji žive na ovom prostoru.

 

Back To Top