skip to Main Content

Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine odbacili su, kao spekulacije, tvrdnje pojedinih članova Upravnog odbora UIO iz reda eksperata, da bi direktor UIO Miro Džakula trebao podnijeti ostavku na ovu funkciju zbog činjenice da Upravni odbor jučer nije usvojio izvještaj o radu te institucije za 2017. godinu.

Smatraju da su takvi navodi potpuno neutemljeni, posebno jer je 2017. bila najuspješnija godina u radu UIO od osnivanja ove institucije i godina u kojoj je prikupljeno rekordnih sedam milijardi i 44 miliona KM indirektnih poreza.

Ističu da o izvještaju o radu na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora uopšte nije vođena bilo kakva rasprava, te da su tri ministra finansija u BiH podržala spomenuti dokument, ali nije usvojen jer su tri eksperta glasala protiv “i to bez bilo kakvog komentara zašto taj izvještaj nije zalužio prolaznu ocjenu“.

-Tri eksperta u Upravnom odboru bila su protiv i prijedloga dopune Plana rada UIO za 2018. godinu, iako je Uprava u tom prijedlogu uvrstila samo obavezu koju su morale u svoje planove rada da uvrste sve državne institucije. Radi se o preporukama Ureda za reviziju institucija BiH iz revizije finansijskih izvještaja za 2016. godinu, koje su u svoje programe rada morale uvrstiti sve državne institucije u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH, te oba doma Parlamenta BiH – navodi se u saopćenju UIO.

Navode da jučerašnje, ali i mnoge druge tačke dnevnog reda, na prethodnim sjednicama Upravnog odbora, koje su imale za cilj samo unapređenje rada UIO, nisu usvojene, jer su tri eksperta u Upravnom odboru UIO glasala protiv.

-Ovakva situacija u kojoj se ne donose važne odluke za funkcionisanje Uprave počela je od 26. feburara 2016. godine, od kada članovima Upravnog odbora UIO iz reda eksperata nije isplaćena naknada za rad u članstvu UO – tvrdi se u saoćenju.

Ističu i da je stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH prestala primjena Odluke Upravnog odbora kojom je do tada isplaćivana mjesečna naknada članovima Upravnog odbora iz reda eksperata u iznosu od 3.200 KM.

-Međutim ovo, kao i sudski sporovi koje pojedinačno vode članovi Upravnog odbora iz reda eksperata protiv UIO po ovom osnovu, nikako ne bi smjeli biti razlog da isti blokiraju rad jedne od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini, od čijeg rada se najvećim dijelom finansiraju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini i od čijeg rada zavisi funkcionisanje privrede u BiH – navodi se u saopćenju UIOBiH.

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora UIO nisu usvojeni izvještaj o radu UIO za 2017. godinu i prijedlog dopune Plana rada UIO za 2018. godinu, te odluke o postupanje UIO sa oduzetom i ustupljenom robom.

 

(FENA)

Back To Top