skip to Main Content

Općinski načelnik Samir Kamenjaković i direktor novootvorene kompanije “Sućo” d.o.o. Živinice Suad Bešlić potpisali su Memorandum o saradnji kojim su odredili smjernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog vozila u BiH na području Općine Živinice.

Kompanija “Sućo” d.o.o. Živinice predstavnica je njemačke kompanije Lentner GmbH koja je u januaru ove godine počela sa radom u Živinicama.

Načelnik Samir Kamenjaković i direktor Suad Bešlić su prilikom potpisivanja Memoranduma, koji ima za cilj da se odredi okvir i olakša saradnja između Općine i pomenute kompanije u područjima od zajedničkog interesa, razgovarali su i o zvaničnom otvaranju nove kompanije na području Općine Živinice koje je planirano polovinom mjeseca maja.

Lentner GmbH je prepoznatljiva kompanija na zapadnom i svjetskom tržištu za proizvodnju vatrogasnih vozila koja će također i u Općini Živinice proizvoditi vatrogasna vozila po najmodernijim njemačkim standardima i normama.

Prilikom održavanja manifestacije “Dani dijaspore” u Općini Živinice nastala je ideja da se u Živinicama napravi ova pozitivna priča.  Nakon toga, direktor Bešlić je otvorio kompaniju i počeo zapošljavati mlade ljude. Kompanija trenutno ima 15 zaposlenih radnika koji su prošli potpunu edukaciju i spremni su da naprave vatrogasno vozilo na kojem će pisati “Made in Bosnia and Herzegovina” i koje će biti zastupljeno kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu. Također, od septembra će početi i sedam učenika da obavlja praksu u ovoj firmi.

Općinski načelnik je izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisanog Memoranduma, upravo zbog toga što će se otvoriti nova radna mjesta za mlade osobe u Općini Živinice.

“Veliko mi je zadovoljstvo da jedna ovako ugledna, eminentna, prepoznatljiva firma na zapadnom i svjetskom tržištu dođe u Živinice. Firma će biti zvanično otvorena polovinom maja gdje će doći i vatrogasno vozilo koje je projektovao  Bešlić i ono će se proizvoditi ovdje. Mi ćemo do kraja godine imati mogućnost da repariramo nekoliko naših vatrogasnih vozila koje posjeduju vatrogasne jedinice u gradu Živinicama i nakon toga će krenuti u masovnu prozvodnju vatrogasnih vozila koja će se naći na svjetskom tržištu. Ovo je taj pozitivni primjer naše politike koju vodimo i želimo da zapošljavamo mlade ljude na našoj teritoriji, te da ljudi iz dijaspore dođu da ulažu u Živinice. Mi ćemo, također, nastaviti tu politiku i u budućnosti. Mi time predstavljamo Živinice kao pozitivno i prikladno područje za buduća ulaganja. U Poslovnoj zoni ćemo imati dvije slične ovakve firme. Ono što želim kazati da će u roku od godinu dana u ovoj firmi raditi preko stotinu mladih ljudi, edukovanih da obavljaju tako visokosofisticirane stvari, da naprave jedno takvo vatrogasno vozilo”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Direktor kompanije “Sućo” d.o.o Suad Bešlić ističe kako ne želi da mlade osobe napuštaju Bosnu i Hercegovinu i da im se treba pružiti mogućnost da u svojoj državi naprave nešto pozitivno, te pojašnjava kako je došao na ideju da otvori firmu u Općini Živinice:

”Ja sam inovator vatrogasnog vozila u Njemačkoj i naša proizvodnja raste iz dana u dan, tako da mi više nismo mogli održati zahtjev kupaca i onda je moj šef predložio da iz Bosne dovede 20 radnika kod nas da ih zaposlimo tamo. Ja sam bio ovdje u Bosni, otvorio firmu i tek tada sam shvatio koliko to znači odvesti mlade ljude iz BiH. Vratio sam se i rekao hajde da napravimo proizvodnju u Bosni i Hercegovini da naša djeca ostaju ovdje.  Direktor firme je to prihvatio, u Kalesiji nisu imali sluha za to i ja sam našao prostor ovdje u Živinicama. Mi radimo ne samo za Njemačku nego za cijeli svijet, za Kinu, za Tajvan i neke druge države u Evropi. To su najmodernija vozila, do sada smo uradili nekoliko vozila za njemačko tržište. Ovdje se samo rade dijelovi, a tamo se uklapaju i pakuje se jedno takvo vozilo”, rekao je Suad Bešlić, direktor i vlasnik firme “Sućo” d.o.o. Živinice.

Back To Top