skip to Main Content

 

Počasni generalni konzul BiH u Izmiru i počasni građanin Zeničko-dobojskog kantona Ahmet Kemal Baysak boravio je s turskim privrednicima Nazmijem Yiǧenli i Yȕcelom Fidanciem u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje se susreo s ovlaštenim zamjenikom premijera Himzom Smajićem i ministrima Zvonimirom Anđelićem i Fahrudinom Brkićem.

Turska delegacija razgovarala je s domaćinima o uspostavljanju poslovne saradnje i investiranju turskog kapitala u nove proizvodne kapacitete na ovom području.

-Došao sam s grupom privrednika, kojima sam savjetovao da prvo posjete BiH i da vide mogu li se uklopiti u ovo privredno okruženje. U ovoj posjeti je ukupno pet privrednika, ali u posjeti ZDK-u su dva privrednika, jer su se ostali morali vratiti ranije zbog iznenadnih poslovnih obaveza u Tursku. Interes njih trojice je plasiranje proizvoda iz Turske u BiH, a ova dva privrednika žele da investiraju i proizvode u Bosni i Hercegovini – rekao je Bajsak.

Dodao je da su razgovori s autoritetima u ZDK-u najavili da se ovi projekti mogu brzo implementirati na ovom području.

Smajić je nakon sastanka potvrdio da će biti nastavljeni direktni razgovori o eventualnoj implementaciji dvaju projekata u oblasti privrede – jedan je iz oblasti peradarstva, a drugi iz oblasti hortikulture.

 

Izvor:FENA

Back To Top