skip to Main Content

Kako je istaknuto na redovnoj Skupštini Udruženja poslodavaca Federacije BiH održanoj juče u Sarajevu,  samo sinergijom između Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH) i izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH moguće je unapređenje socijalnog dijaloga i poboljšanje poslovnog ambijenta.

U uvodnom obraćanju, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je naveo da je Udruženje poslodavaca aktivan član i kvalitetan partner u ekonomsko-socijalnom dijalogu.

– Oni naravno imaju svoje poglede i interese i ti interesi su često opravdani. Mi pomno analiziramo njihove prijedloge i često se radi o sitnim doradama postojećih zakona koji njima stvaraju tehničke probleme. U vremenu reformi Udruženje poslodavaca je doživjelo transformaciju i danas predstavlja kvalitetnog člana u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH – naveo je Novalić, podsjećajući na konstruktivnu ulogu ovog udruženja prilikom donošenja Zakona o radu i Zakona o PIO, kao i u pripremi rješenja zakona o porezu na dohodak i o doprinosima.

Potpredsjednici Federacije BiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović u svom obraćanju delegatima Skupštine UPFBiH,  istakli su  da je to udruženje svojim  proaktivnim djelovanjem dalo značajan doprinos prilikom donošenja niza reformskih zakona. Također su naveli kako je za ekonomki napredak BiH, neophodno dati podršku poslodavcima, te su podržali njihovu aktivnu ulogu u smislu unapređenja Zakona o porezu na dobit i Zakona o stečajnom postupku.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH, kako je istaknuto, predložiti će Vladi Federacije BiH 15 zakonskih rješenja za koje smatraju da će unaprijediti poslovni ambijent.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević je naveo da je ovo prelomna godina kada će Udruženje napraviti odlučan iskorak u načinu djelovanja.

–  Nadamo se da ćemo u ovoj godini konačno steći status realnog partnera Vladi FBiH i sindikatu na način da ćemo preuzeti teret odgovornosti, u smislu da nećemo više samo kritikovati i tražiti, nego ćemo nuditi gotova rješenja. Pri tome mislim na zakone i druge propise koji će se ticati poslovnog ambijenta i radnih odnosa i to će biti naš doprinos za poboljšanje kvaliteta života u našoj državi – naveo je Pandurević.

Na godišnjoj izvještajnoj skupštini UPFBiH kojoj su, među ostalim, prisustvovali predstavnici izvršene i zakonodavne vlasti u FBiH, istaknuto je da je ovo udruženje i dalje opredijeljeno da bude partner vlastima i sindikatu u FBiH.

Back To Top