skip to Main Content

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se juče sa ministrom spoljnih poslova i promocije trgovine Republike Malte Carmelo Abela-om kako bi se razmotrile mogućnosti bržeg unapređenja  ekonomskih i spoljno-trgovinskih odnosa dvije zemlje, kao i mogućnosti dodatnih investiranja iz Malte u BiH.

„Spoljno-trgovinski odnosi dvije zemlje u protekloj godini su doživjeli značajan pozitivan skok, što jasno pokazuje da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje, koja je u odnosu na potencijale, do sada bila na prilično skromnom nivou“, istakao je ministar Šarović.

Ministri su se usaglasili da se u narednom periodu povežu komorski sistemi dvije zemlje, kako bi se stvorili uslovi za sklapanje sporazuma i direktno povezivanje privrednika.

Ministar Šarović posebno je apelovao da se ubrza potpisivanje sporazuma u oblasti turizma čiji nacrt je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa već pripremilo. Potpisivanje ovog sporazuma bi po ocjeni ministra, „bilo posebno značajno za Bosnu i Hercegovinu jer je Malta „turistička sila“, koja godišnje ugosti  dva miliona turista, a što je  četiri puta više od njene populacije“.

Ministar Abela, izrazio je punu podršku putu BiH u EU, naglašavajući da ta podrška nije samo politička, te da su spremni pružiti pomoć u oblastima u kojima Malta ima najbolja iskustva i rezultate.

Back To Top