skip to Main Content

Vanjskotrgovinska komora BiH je članica Europske poduzetničke mreže od 2009. godine. Enterprise Europe Network (EEN) je najveća mreža za podršku malim i srednjim preduzećima u oblasti međunarodne poslovne saradnje, inovacija, prenosa znanja i tehnologija, te saradnje i učešća u EU programima. Članstvo u ovoj mreži, između ostalog, pruža mogućnost bosanskohercegovačkim kompanijama da preko VTK BiH pronađu odgovarajućeg poslovnog partnera u inostranstvu. Nastavljajući praksu Poslovne novine pre…

Nastavljajući praksu Poslovne novine predstavljaju vam nove ponude preduzeća iz različitih zemalja koja su iskazala interesovanje preko ove mreže za pronalaskom poslovnog partnera. Bilo da želite stupiti u kontakt sa preduzećima čije ponude objavljujemo u nastavku ili želite da se ponuda vašeg preduzeća nađe u bazi podataka EEN mreže više na linku:

http:/komorabih.ba/een/poslovna-podrska/trazite-poslovnog-partnera-u-eu/…

EEN BiH PS 1 – Septembar 2016

Veliki njemački proizvođač raznih vrsta stolica visokog kvaliteta za kancelarije i zgrade, različitog cjenovnog ranga (od jeftinih do luksuznih) u potrazi je za proizvođačima/dobavljačima dijelova od iverice i zaobljenih dijelova od iverice, koji može proizvoditi sjedalni dio stolice, naslanjače i sjedišta visokog, srednjeg i jednostavnog kvaliteta (A, B i C kvalitet). Posebno su mu  interesantni partneri koji su aktivni u cijelom proizvodnom procesu (obezbjeđivanje trupaca i uklanjanje kore, proizvodnja iverice i isjecanje oblika i presovanje dijelova od iverice u skladu sa specifikacijom i crtežima). Od potencijalnog partnera se očekuje dugoročna saradnja sa mogućnošću uvećavanja proizvodnje vremenom pod ugovorom o proizvodnji, posjedovanje FCS certifikata, da proizvodi dijelove iverice prilagođene potrebama njemačke kompanije, koja bi obezbijedila potrebne alate i kalupe. Njemačka kompanija je spremna da pruži tehničku pomoć partneru u cilju postizanja potrebnog kvaliteta.
 EEN BiH PS 2 – Septembar 2016
Francuska zanatska kompanija specijalizovana za drveni namještaj i kućne dekoracije, renoviranje i preoblikovanje, traži dobavljače za namještaj od sirovog drveta. Kompanija bi proizvode nakon isporuke farbala i personalizovala. Ona ima jaku mrežu partnera i klijenata, kao i rastuću tražnju za svojim personalizovanim proizvodima. Zainteresovana je za nabavku svih vrsta namještaja, velikih i malih dijelova namještaja (stolice, stolovi, kafe stolovi, noćni stočići, komode, itd.), ali joj je hitno potreban dobavljač dječijih drvenih i pletenih stolica u velikim količinama po konkurentnim cijenama. Firma je spremna da radi pod podugovaračkim ugovorom sa partnerima koji su u mogućnosti da isporučiti tražene proizvode. Od  potencijalnog  partnera se očekuje da posjeduje veliki kapacitet proizvodnje namještaja od sirovog drveta, a posebno dječijih drvenih i pletenih stolica. Također se očekuje da partner ima katalog proizvoda koji omogućavaju francuskoj kompaniji da odgovori na specifične zahtjeve klijenata.
EEN BiH PS 3 – Septembar 2016
Rumunska kompanija, iz Transilvanije, specijalizovana je za ponudu kupcima na unutrašnjem tržištu sljedećih kategorija poljoprivrednih proizvoda: sjemena (sjeme povrća, cvijeća, aromatičnog bilja, hrane za stoku, ratarskih kultura, trave, također i lukovice cvijeća i sadni materijal, kao npr. krompir, luk, itd.), pesticida, đubriva, baštenskih alata, itd. Kompanija je zainteresovana za pronalazak inostranih proizvođača pomenutih proizvoda radi širenja ponude. Od potencijalnog partnera očekuje se da je aktivan u oblasti proizvodnje poljoprivrednih proizvoda posjedovanje iskustva sa hortikulturama, ratarskim kulturama, đubrivom i pesticidima. Također bi partner (proizvođač sjemena, pesticida i đubriva) trebao biti certifikovan i u mogućnosti da prodaje poljoprivredne proizvode u EU. Poželjno je prethodno iskustvo u trans-nacionalnoj saradnji.  
EEN BiH PS 4 – Septembar 2016
Francuska kompanija koja se bavi dizajnom elektromotora i generatora traži podugovarače u istom sektoru. Ova kompanija pravi proizvode sa različitim opcijama prilagođene zahtjevima kupaca i želi proširiti rješenja i stručnost. Kompanija nudi  tehničke usluge i saradnju visokog nivoa u sektoru elektromagnetne, termalne i mašinske analize i projektovanja kako konvencionalnih tako i nekonvencionalnih električnih motora i generatora i traži podugovarača sa komplementarnim proizvodima i/ili stručnosti i/ili tehničkim i inženjerskim rješenjima na sljedećim poljima: elektromagnetizam, termalni aspekti, elektronika, kontrola (upravljanje), mehanika fluida i čvrstih tijela, integracija sistema i opća elektrotehnika. Budući potencijalni partner bi radio u oblasti električnog pogona ili elektromagnetnih rješenja kao podugovarač. Potrebno je da posjeduje znanje u sljedećim oblastima: inženjering i dizajn, upravljanje projektima, konsalting i podrška patentima, karakterizacija mekog feromagnetnog materijala, u oblastima elektromagnetne, termalne i mašinske analize i dizajna konvencionalnih i nekonvencionalnih električnih motora i generatora.
EEN BiH PS 5 – Septembar 2016
Rumunska kompanija specijalizovana za centralno grijanje traži dobavljače u građevinskom sektoru radi zaključivanja ugovora o distribuciji usluga – saradnik u građevinskoj industriji (oprema) kao što je centralno grijanje. Kompanija radi u građevinskom sektoru od 2007. godine, a uglavnom se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Misija kompanije je da pruži građevinske usluge koje su sigurne i za ljudski faktor i za okolinu u skladu sa pravnim i regulatornim zahtjevima. Djelatnost kompanije se odvija u moderno opremljenom prostoru sa savremenom opremom poslednje generacije. Zbog svog angažmana u više nacionalnih saradnji traži poslovnu saradnju sa dobavljačem/proizvođačem centralnog grijanja radi povećanja svoje konkurentnosti na tržištu. Kompanija je na raspolaganju za zaključenje ugovora o distribuciji usluga. Zahtjevi za partnera: kompanije sa iskustvom u instalaciji i materijalima koji se koriste na terenu; kvalifikovani ljudski resursi i sa relevantnim iskustvom na terenu; veća fleksibilnost; individualno prilagođavanje usluga/proizvoda potrebama kupaca; certificiran sistem upravljanja (kvalitet, životna sredina, zaštita na radu, itd.); (Centralno grijanje – ova oprema je namjenjena proizvodnji tople vode za domaćinstvo i toplote za grijanje. Mora biti priključena na mreže za grijanje i distribuciju hladne vode, kompatibilna sa njihovim mogućnostima i jačinom, dizajnirana za postavljanje na zid.)
EEN BiH PS 6 – Septembar 2016
Grčka kompanija iz Atika regiona sa više od 70 godina iskustva traži novog dobavljača u metalnom sektoru – limovi. Kompanija se specijalizovala za proizvodnju čeličnih konstrukcija kao što su krovne noseće konstrukcije, fasade, vrata, čelični ramovi, pregrade, vatrogasne zavjese, itd. Kompanija je izgradila snažnu mrežu u Grčkoj, na Kipru i u Saudijskoj Arabiji i želi povećati proizvodni položaj preko podugovaračkih ugovora, te raditi zajedno sa dobavljačima i naći adekvatne kupce za njih. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u ovoj oblasti proizvodnje grčka kompanija će moći uspostaviti stabilnu i profitabilnu saradnju. Potencijalni partner bi trebao imati dugogodišnje iskustvo u preradi lima, biti specijalizovan za certifikovane proizvode čeličnih konstrukcija (krovne noseće konstrukcije, fasade, vrata, čelične ramove, itd.) u skladu sa aktuelnim evropskim kodovima i nacionalnim normama. Partner bi trebao biti u stanju da proizvodi po zahtjevu klijenta u velikim količinama, visoko kvalitetne proizvode od lima, koji ispunjavaju propise standarda kvaliteta. Dalje se traže preciznost i isporuke u dogledno vrijeme.
EEN BiH PS 7 – Septembar 2016
Renomirana francuska zanatska kompanija koja se specijalizovala za projektovanje i razvoj ručno rađenih proizvoda od željeza, jedinstvenih i prilagođenih tradicionalnih i savremenih komada kao što su kapije, barijere, nadstrešnice, itd. traži dobavljače gotovih proizvoda (kapije, barijere, nadstrešnice), kao i komponenti od kovanog gvožđa, za online prodavnicu. Također traži dobavljače kovačkog pribora i alata. Na početku planira manje narudžbe kako bi testirala tržište. Predlaže svoje distributerske usluge partnerima, ali je zainteresovana i za saradnju kroz podugovarački ili proizvodni ugovor sa dobavljačima koji mogu proizvoditi proizvode na zahtjev, na osnovu specifikacije klijenta.Od podugovornih ili proizvodnih partnera  se očekuje  poznavanje rada sa CAD (computer Aided Design) crtežima, kada je u pitanju saradnja na projektima klijenta.
EEN BiH PS 8 – Septembar 2016
Kompanija iz Velike Britanije bavi se uvozom na veliko i distribucijom prehrambenih proizvoda i pića i traži kompanije koje posluju sa mediteranskim voćem i povrćem, a koje su zainteresovane za širenje poslovanja i na tržište Velike Britanije. Britanska kompanija nudi niz usluga pored proste distribucije u Velikoj britaniji, uključujući pakovanje, etiketiranje, flaširanje, pomoć kod tehničke i zakonske usklađenosti proizvoda, brendiranje, strategije lansiranja proizvoda i marketing i dr. Od potencijalnih partnera očekuje se da imaju prethodno iskustvo u izvozu voća i povrća.
EEN BiH PS 9 –  Septembar 2016
Kompanija iz centralne Poljske, koja se bavi kvalitetnim dizajnerskim proizvodima kao što su unutrašnje osvjetljenje (zidne lampe, podne lampe, vanjske lampe i dr.) i namještaj (stolice, fotelje od kože ili PU kože, ratana i tkanina, sto, stolovi od metala, stakla, drveta i ratana) u potrazi je za proizvođačima, prerađivačima i dizajnerima iz EU koji nude kvalitetne proizvode za dizajn enterijera kao što su namještaj, osvjetljenje (rasvjeta) i dekorisanje stambenog prostora, kako bi im ponudila usluge distribucije. Svi proizvodi kompanije su dizajnirani i napravljeni od materijala velikog kvaliteta kao što su: čelik, staklo, bakar, mesing i mango drvo, tikovina, bambus i dr. Kompanija traži: najbolji savremeni i minimalni dizajn širom Evrope; moderan stil namještaja, rasvjetu, namještaj i dekoracije u skandinavskom stilu. Što se tiče dijelova svjetiljki kompanija je zainteresovana za proizvode koji su kompatibilni sa sijalicama energetske klase A+, A++, A, B, C, D i imaju CE oznaku o usaglašenosti.
EEN BiH PS 10 –  Septembar 2016
Britanska firma traži iskusnog proizvođača poštanskih sandučića koji ima certifikat 9001, koji može proizvoditi ormare, kućišta i komponente od lima, po specifikaciji kompanije i zajednički prilagoditi ili optimizirati prototip u proizvode spremne za tržište. Britanska kompanija je razvila i patentirala niz sigurnih poštanskih sandučića (za pisma i dr. poštu) pod sopstvenim brendom, promjenom tradicionalnog dizajna ove vrste proizvoda. Proizvodi ove kompanije imaju siguran dizajn, lagani su za održavanje i oslanjaju se na sile gravitacije u izbjegavanju ulaska tečnosti u sanduče. U izradi se koristi jak čelik koji pruža zaštitu i od opasnosti u čvrstom stanju. Proizvodi su također dalje obezbijeđeni od krađe. Kompanija traži saradnika za duži niz godina. Od potencijalnog partnera – proizvođača očekuje se da ima sposobnost laserskog sječenja, štancovanja, savijanja, zavarivanja, zakivanja, montaže, nanošenja praha, do finalnog podsklopa i pakovanja. Također bi partner trebao obezbijediti dokaz o uspješnom relevantnom iskustvu u proizvodnji.

 

Back To Top