skip to Main Content

Andrea Rauber Saxer

Novoimenovana ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer predala je danas akreditive predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću. Ceremonija se održala u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 “U 2016. godini slavimo 20. godišnjicu partnerstva i saradnje između Švicarske i Bosne i Hercegovine. Tokom godina, Švicarska je uložila oko 560 miliona švicarskih franaka (što je više od jedne milijarde konvertibilnih maraka) kako bi doprinijela postizanju sigurne i stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine. Iako Švicarska nije članica Evropske unije, pozdravljamo vašu kandidaturu. U potpunosti podupiremo Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu kao i poduzete reforme kako bi aplikacija bila odobrena“, izjavila je novoimenovana ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxertokom predaje svojih akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

Zajedno s različitim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Vlada Švicarske je realizovala brojne projekte u cijeloj zemlji. Naglasak u Švicarskom programu saradnje stavljen je na zapošljavanje mladih. „Mlade žene i muškarci u Bosni i Hercegovini moraju imati više mogućnosti, i bolje prilike i perspektive da za sebe grade život u ovoj zemlji. Treba im omogućiti priliku da ostvare svoje snove i aktivno se uključe u razvoj zemlje. Da bi to postigli, pronalaženje pristojnog posla je od presudnog značaja“, istakla je ambasadorica Rauber Saxer.

Također je naglasila da u Švicarskoj živi oko 60.000 građana bosansko-hercegovačkog porijekla, te da će Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini težiti da ojača saradnju sa ovom važnom dijasporom. Nadalje, Ambasada će nastaviti sa jačanjem veza između naših dviju zemalja krozrazmjenu na polju političkog sistema, kao i kroz međusobno djelovanje na polju nauke, inovacija, i umjetnosti.

Ambasadorica Rauber Saxer je ujedno izrazila svoju zahvalnost predsjedavajućem Izetbegoviću na toploj dobrodošlici i prenijela mu najbolje želje predsjednika Švicarske konfederacije i Vlade Švicarske, kao i od građana Švicarske. Predsjedavajući Izetbegović je sa svoje strane pružio iskrenu dobrodošlicu novoizabranoj ambasadorici Švicarske, poželjevši joj uspješnu misiju u BiH.

Back To Top