skip to Main Content

Oproštajnim partijem i “Coffe&Sweet Showom” zvanično je završen prvi InHoReCa ConFest koji se održan u Sarajevu u organizaciji marketing agencije “Altermedia”, a pod specijalnim pokroviteljstvom Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Taj jedinstven spoj konferencije i festivala (čija je ideja koncipirana u izvedenici naziva ConFest) ocijenjen je odličnom ocjenom od izlagača i posjetilaca.

Ivana Barešić imala je izlaganje na kojem je otkrila kako učinkovito koristiti Booking.com, te koje to inovacije ta platforma priprema.

– Hotelijerstvo i ugostiteljstvo mora biti pokretačka snaga naše turističke privrede, ali za vrhunsku uslugu potreban je i vrhunski kadar. Koliko je naš kadrovski potencijal u hotelima i restoranima kompetentan i kako se vrši kvalitetna edukacija prezentirao je Emir Dervišević iz Prilike Plus, dok je o značaju edukacije u suvremenim hotelima govorio Rade Samčević iz HT Agencije – navodi se.

Ismir Omeragić iz Agencije Valicon govorio je o razvoju uslužnih djelatnosti i procesa u svrhu poboljšanja zdravlja i novih načina za učinkovitiji odmor gostiju, a Edin Branković prezentirao je koliko je važna digitalizacija procesa u ugostiteljstvu.

Kraj konferencijskog dijela festivala pripao je panel diskusiji na kojoj su učestvovali predstavnici turističkih organizacija Nermin Muzur (TZKS), Faruk Korić (TZSBK), Miralem Mešković (TZTK), Semir Temim (TZHNK) i Almir Peštek (Ekonomski fakultet Sarajevo), koji su govorili kako unaprijediti turizam u BiH, te kako država i lokalne zajednice mogu pomoći u tom procesu.

– Naša država ima odlične preduvjete da postane jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Evropi. Nažalost, još nemamo ni zakon niti strategiju za unapređenje turizma i na snazi je potpuno neuređen sistem. Ukoliko se nešto uskoro ne dogodi, teško da možemo očekivati bilo kakav napredak – rečeno je na panel diskusiji, saopćio je organizator.

Kako je istaknuto, inovativni projekti, inicijative i ideje koje doprinose boljoj turističkoj ponudi, prijeko su nam potrebni.

(Fena)

Back To Top