skip to Main Content

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAID/SGIP) danas je u Sarajevu proglasio pobjednike novinarske nagrade na temu obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini.

Prvu nagradu i novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka osvojio je Mirsad Bajtarević, producent/urednik BH radija 1. Drugu nagradu i novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Milovan Matić sa web portala Buka, a za plasman na treće mjesto posebno priznanje Projekta USAID/SGIP dobila je novinarka Federalne televizije Zerina Ćosić Vrabac.

Priznanja je uručila ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez, koja je ovom prilikom govorila o Nacrtu zakona o obrazovanju odraslih ovog kantona, čiju je izradu podržao Projekt USAID/SGIP.

„Brze promjene koje se događaju u svim aspektima BiH društva rezultirale su time da svaki pojedinac mora sticati i obnavljati znanje tijekom cijelog svog života, kako bi ostao konkurentan na tržištu rada. Zakonsko uređenje sustava obrazovanja odraslih logičan je odgovor na te potrebe. Posebno važnom smatramo ulogu novinara u senzibiliziranju i poticanju javnosti na aktivnu podršku u kreiranja javnih politika i zakona na tom polju. Zahvaljujemo svima koji poklanjaju pažnju obrazovanju odraslih i koji su prijavili svoje radove,“ rekao je Christian Haupt, direktor Projekta USAID/SGIP.

Natječajem za novinarsku nagradu Projekt USAID/SGIP pozivao je novinare iz cijele Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako zakoni o obrazovanju odraslih mogu najbolje utjecati na povećanje broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini.

Ocjenjivački žiri je u obzir uzeo prijavljene novinarske radove o obrazovanju odraslih objavljene u razdoblju od 15. maja 2016. do 19. septembra 2016. godine. Radove za nagradu mogle su predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri su činili predstavnici Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA), njemačkog društva Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Projekta USAID/SGIP.

Projekt USAID/SGIP, od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja BiH Europskoj uniji. Pored podrške izradi Zakona o obrazovanju odraslih Srednjobosanskog kantona, USAID/SGIP je pomogao i u provedbi javne rasprave o Zakonu o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen 2014. godine.

Back To Top