skip to Main Content
SajamNS2017srb

 Vijeće ministara BiH donijelo je odluku da ove godine Bosna i Hercegovina učestvuje kao zemlja partner na 84. međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji će biti održan u Novom Sadu od 13. do 19. maja.

Međunarodni poljoprivredni sajam Novi Sad postao je agrobiznis događaj regiona, s najvećom i najdužom sajamskom tradicijom, gdje proizvode i usluge iz 60 zemalja predstavlja više od 1.500 izlagača. U organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiran je Koordinacioni odbor za pripremu nastupa koji čine predstavnici ministarstava, privrednih komora, FIPA-e i drugih bh institucija. Sajam je jedinstvena prilika za bh. kompanije da predstave proizvode i usluge, te unaprijede postojeću i ostvare novu saradnju sa zainteresovanim partnerima na sajmu u Novom Sadu. FIPA će u saradnji sa drugim institucijama u toku Sajma imati štand na kojem će zainteresovani dobiti informacije o raspoloživim projektima i potencijalima za ulaganje u BiH.

Također, Agencija  za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Razvojna agencija Srbije organizuju panel o temi “Privlačenje direktnih stranih investicija u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju”, u sklopu Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Panel će otvoriti direktor FIPA-e Gordan Milinić koji će istaknuti značaj poljoprivrede i proizvodnje hrane za ekonomski razvoj BiH i osnovne informacije o potencijalima za ulaganje u ovaj sektor, kao i uslugama FIPA-e kao Agencije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. U toku panela FIPA predstavnik će održati prezentaciju o osnovnim razlozima za ulaganje u BiH, karakteristikama sektora voća i povrća, stočarstva, mljekarstva, prerade mesa, te predstaviti neke od rasploživih investicijskih projekata za ulaganje. Kao primjer uspješne strane investicije u ovaj sektor, prisutnima će svoje iskustvo o poslovanju u BiH iznijeti i predstavnik kompanije Fress iz Sarajeva, Almir Mukača.

 

 

 

Back To Top