skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u petak  u Sarajevu sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc o  saobraćajnim projekatima značajnim za razvoj Bosne i Hercegovine i o realiziranju reformskih mjera u oblasti transporta.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za povezivanje saobraćajnom mrežom cjelokupnog regiona zapadnog Balkana i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Istaknuo je da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje Evropske unije i zapadnog Balkana i naglasio  da povezivanje ima veliki značaj u jačanju stabilnosti i napretka regiona.

Predsjedavajući Zvizdić i komesarka Bulc su razgovarali i o korištenju željeznica kao okolišno najprihvatljivijeg i sigurnog načina prevoza, kako u teretnom, tako i u putničkom smislu. Govoreći o sigurnosti  putnika na cestama i smanjenju broja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, predsjedavajući Zvizdić je rekao da se već osjete pozitivni aspekti Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i da  je  u daljnjem unapređenju tog segmenta neophodna stručna i tehnička pomoć.

Sastanku je prisustvovao šef  Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars Gunnar Wigemark.

Back To Top