skip to Main Content
Gasovod 2

USAID misija u Bosni i Hercegovini i kompanija BH-Gas d.o.o. potpisali su Memorandum o razumijevanju s namjerom da se otklone prepreke za investiranje u izgradnju objekata gasne infrastrukture i doprinese sigurnosti snabdijevanja gasom u BiH.

– Poseban značaj poklonit će se i postupku ishođenja odobrenja, saglasnosti i dozvola na investicijskim projektima, kao i ostalim administrativnim procedurama. Navedene aktivnosti će biti usmjerene, u prvoj fazi, u realizaciju projekta Južna interkonekcija BiH – Republika Hrvatska, a nakon toga i u realizaciju ostalih projekata izgradnje gasne infrastrukture. Odobrenim grant sredstvima USAID-a se već uključio u realizaciju izgradnje Južne interkonekcije – rekao je direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

Memorandum je nastao kao rezultat potrebe strana potpisnica, da u toku pripreme izgradnje objekata gasne infrastrukture osiguraju realizaciju aktivnosti, u vremenski potrebnim okvirima.

Pri tome, kako kaže Salkić, BH-Gas izuzetno cijeni što USAID-u stavlja svoje resurse u funkciju identifikacije i otklanjanja prepreka u realizaciji izgradnje gasne infrastrukture, jer prirodni gas je ekološki energent 21. stoljeća i njegova potrošnja u svjetskim okvirima ima samo porast i veću primjenu.

– Pored ispunjavanja obaveza prema EU, proaktivan razvoj i implementacija strateške vizije u gasnom sektoru značajno povećava mogućnost direktnih investicija i pristupa predpristupnim fondovima. Osim toga ove aktivnosti doprinose sigurnosti snabdijevanja potrošača – rekao je šef USAID misije u BiH Peter Duffy, saopćeno je iz USAID-a.

Navedenim dokumentom definisana je saradnja u pogledu unapređenja procesa ishodovanja potrebnih infrastrukturnih dozvola, praćenja postupaka ishođenja odobrenja, suglasnosti i dozvola na investicijskim projektima te zajedničkog pristupa prilikom upućivanja prijedloga prema nadležnim resorima i njihovo praćenje.

Back To Top