skip to Main Content

 

Republika Srpska pripada Istoku i Zapadu i na obje strane jasno vidi svoju priliku za rast i razvoj, poručeno je na svečanom otvaranju „Jahorina Ekonomskog foruma“. Najosjetljivije pitanje savremene ekonomije otvoreno je na plenarnoj sjednici, na kojoj su o položaju, prilikama i opasnostima za zemlje Zapadnog Balkana u multipolarnom svijetu i ekonomiji razgovorali Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH.

„Obezbijediti razvoj i stabilnost u političkim okvirima BiH, u kojim nijedan ostvareni uspjeh nije postignut zahvaljujući njima već uvijek i isključivo uprkos njima, nije nimalo jednostavan posao. Ipak, mi smo, opet uprkos takvim okolnostima, uspjeli u tome. Regionalno povezivanje je od velikog značaja za budućnost svih zemalja u našem okruženju, a priča o jačem regionalnom povezivanju ima punu podršku Republike Srpske. Zajednički ekonomski nastup i ukrupnjavanje tržišta nas sve može učiniti samo konkurentnijim i bolje zastupljenim na globalnom tržištu“, rekao je u uvodnom obraćanju Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Posljednju dekadu obilježava najviše otvorenih globalnih pitanja i izazova, a svijetu i svim državama u njemu odavno nisu bili potrebniji pravi odgovori, kreativna rješenja i razmišljanje izvan dominantnih i nametnutih okvira. Republika Srpska prepoznaje tu potrebu za drugačijim perspektivama i pogledima, za bolje razumijevanje društva i tržišta u regionu, Ervopi i svijetu, te potrebu za još bolje poznavanje i izgradnju odnosa s cijelim svijetom, s obje njegove hemisfere.

„Razumijevanje složenih procesa u svijetu danas je postalo neophodno za pravilno analiziranje i planiranje odgovarajućih strategija. Organizacijom Jahorina Ekonomskog foruma željeli smo da obezbijedimo priliku da na jednom mjestu okupimo stručnu i privrednu javnost, donosioce odluka i međunarodne ekonomske eksperte. Namjera nam je da razmijenimo iskustva, informacije i ideje o mogućnostima unapređenja naše ekonomije, u kontekstu složenih procesa koji se trenutno dešavaju Vaš odziv nam dokazuje da smo u namjeri uspjeli, a posebno nam je značajna podrška predsjednika Republike Srpske koji je prihvatio pokroviteljstvo ovog događaja i time pokazao potpuno razumijevanje za naša nastojanja“, rekao je u uvodnom obraćanju Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT.

Neke od tema Foruma su kakav i koliki uticaj imaju zemlje BRIKS-a na globalnu ekonomiju i kako se globalne promjene odražavaju na zemlje Zapadnog Balkana, na koji način države utiču na privredu, šta privrednici misle o uticaju države na privredna kretanja, te šta ekonomisti misle o politici monetarnog popuštanja koje provode najveće ekonomske sile svijeta. Panelisti i učesnici će razgovarati o značaju industrije u kreiranju ukupnog društvenog bogatstva, o tome da li postoji uspješan model ekonomskog razvoja bez razvijenog industrijskog sektora, kao i kako sadašnji pad cijena sirovina ponovo mijenja pogled na sirovine kao faktor koji utiče na ekonomsku stabilnost, geopolitički položaj i bezbjednost zemalja. Učesnici i panelisti će tokom trajanja Foruma pokušati da odgovore i na pitanja o budućnosti i razvoju realnog sektora, turističkih potencijala Republike Srpske, te o neophodnim procesma koji nas čekaju tokom evropskih integracija.

Ekonomskom forumu na Jahorini prisustvuje više od 400 domaćih i stranih ekonomista, privrednika, predstavnika izvršne vlasti, političara, ambasadora i menadžera sa značajnim međunarodnim iskustvom.

Back To Top