skip to Main Content

HE Vranduk

 

Prigodnom svečanosti na radilištu nove hidroelektrane “Vranduk” danas  je počela gradnja novog energentskog kapaciteta instalirane snage 19,6 MW, koji će na godišnjem nivou proizvoditi oko 100 GWh. Hidroelektrana se gradi u vodotoku rijeke Bosne na lokalitetu Vranduka, oko 12 kilometara nizvodno od Zenice.

Svečanom početku izvođenja radova prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te brojni gosti i poslovni partneri JP Elektroprivreda BiH.

Projekt se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH  i kreditima Evropske investicijske banke EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, a planirani početak proizvodnje iz ovog energentskog objekta je 11. novembar 2019. godine. Ugovorni izvođači radova su kompanije “Strabag AG Austrija” i hrvatski “Končar – KET”, koje će ugovor vrijedan 112,3 miliona KM realizirati s brojnim domaćim podizvođačima radova.

Tokom gradnje s ugovornim izvođačima je dogovoren sistem “ključ u ruke”, kojim se obuhvata izrada projektne dokumentacije, proizvodnja, isporuka i montaža opreme, zatim izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon svih postrojenja. Za JP Elektroprivreda BiH ovo je važan projekt, jer je hidroelektrana “Vranduk” prvi kapitalni proizvodni objekt koji ova vodeća komanija u Bosni i Hercegovini gradi nakon višegodišnje pauze, nakon što je prije 40 godine izgrađena HE “Višegrad”.

Nova hidroelektrana bit će “protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata, koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu”, imat će branu dužine 115, visine 19  i dužine 115 metara, zatim ulaznu građevinu s dovodnim tunelom, objekt strojarnice, tzv. riblja staza i druge pomoćne objekte, a za njen rad bit će formirana vodena akumulacija dužine oko šest kilometara, u pravcu Zenice, a vrijednost ugovornih radova je 57.402.785 eura.

– HE “Vranduk” omogućit će poboljšanje performansi elektro-energetskog sistema BiH iz obnovljivih izvora i doprinijeti ispunjavanju uvjeta postavljenog pred BiH o povećanju udjela potrošnje energije sa sadašnjih 34 na ciljanih 40 posto do 2020. godine, a znatno će se, kao obnovljivi izvor energije, smanjiti emisiju CO2 iz elekro-energetskog sistema EPBiH – istaknuto je na svečanosti početka radova.

Uz realizaciju ovog projekta JP Elektroprivreda BiH će  putem “Programa prijateljskog okruženja” finansirati i veliki broj projekata iz oblasti putne infrastrukture, rasvjete, vodovodne i kanalizacione mreže i sporta u mjesnim zajednicama, koje se nalaze u neposrednoj blizini bududće HE “Vranduk”.

 

Izvor:FENA

Back To Top