skip to Main Content
Projekat sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede i obrta Općina Jajce nastavlja i ove godine. Krajem prošle sedmice, potpisani su ugovori o sufinansiranju samozapošljavanja sa 34 korisnika, a riječ je o finansijskoj podršci na bespovratnoj osnovi za samozapošljavanje nezaposlenih lica. Ugovore sa korisnicima potpisao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
Ovo je peta godina da Općina Jajce na ovaj način pomaže pokretanje malih obrta i daje podršku samozapošljavanju u poljoprivredi. Vrijednost svakog pojedinačnog ugovora iznosi 3.500 KM  za samozapošljavanje u poljoprivredi i 5.000 KM za sufinansiranje u oblasti obrta. Program ima za cilj potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju kao i razvoju zanatstva i malih preduzeća, a ova sredstva predstavljaju stimulaciju korisniku za uspostavljanje i obavljanje samostalne djelatnosti.
„Interes za ovakvom vrstom podrške je veliki i iz godine u godinu raste broj prijavljenih kandidata, što nam govori da postoji apsolutna opravdanost ovog projekta. Želimo pomoći kroz jednogodišnje sufinansiranje u pokretanju malih obrta i zapošljavanju, vodeći računa o licima koja se nalaze pred ostvarivanjem prava na penzionisanje, ali i smanjenju broja lica na evidenciji Biroa za zapošljavanje. Također, želimo pomoći i mladima u početnim koracima razvoja obrta i poljoprivredne proizvodnje“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan tokom današnjeg potpisivanja ugovora sa korisnicima.
Samozapošljavanje u poljoprivredi i malom biznisu podrazumjeva poticajna sredstva za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i malog biznisa. Korisnici sredstava obavezuju se da će samostalnu djelatnost obavljati najmanje dvanaest mjeseci i za taj period izvršavati redovne poreske obaveze.
U predhodne četiri godine Općina Jajce izdvojila je kroz ovaj projekat više od 370.000 KM i podržala gotovo 100 korisnika. Za poticaj zapošljavanja Općina Jajce u ovoj godini iz Budžeta će izdvojiti gotovo 220.000 KM.
Back To Top