skip to Main Content

Projekat USAID/Sweden FARMA II, Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini organiziraju okrugli stol o temi: “Distribucija svježe maline na domaćem tržištu”. Okrugli stol će biti održan sutra u Privrednoj komori FBiH.

Bit će predstavljeni i rezultati istraživanja tržišta koje USAID/Sweden FARMA II projekat realizuje u saradnji sa Savezom proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini. Preliminarni rezultati ovog istraživanja govore da je prisustvo svježe maline u trgovini i ugostiteljstvu vrlo ograničeno – tek oko 40% prodajnih i manje od 30% ugostiteljskih objekata u svojoj ponudi ima svježu malinu ili proizvode na bazi maline. Cilj ovog okruglog stola je da se podstakne diskusija između proizvođača i distributera, kako bi se u ovoj godini poboljšalo prisustvo maline u kanalima distribucije i u konačnici povećala potrošnja malina po stanovniku u BiH.

Analize USAID/Sweden FARMA II projekta pokazale su da se potrošnja malina po stanovniku u BiH kreće oko 1 kg godišnje, dok podaci o vanjskoj trgovini govore da po glavi stanovnika godišnje uvezemo 53 kg voća. S obzirom na tekuće probleme sa formiranjem otkupne cijene i izvozom maline, na ovom skupu će biti više riječi o mogućnostima i izazovima za plasman maline na domaćem tržištu.

 

 

Back To Top