skip to Main Content
Zaposljavanje

Nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja imale su mogućnost prijaviti se na Javni poziv “Tražim poslodavca 2018”. Vaučer koje je nazaposlena osoba prethodno ispunila traje 60 dana od dana prijave.

– Ovom mjerom se sufinansira veći broj nezaposlenih osoba sa područja TK. Planirana su sredstva u iznosu od 595.935 hiljada maraka. Prema procjenama, ukoliko bude interes poslodavaca, moći će se zaposliti oko 500 osoba – rekla je Razija Majstorović, šefica Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju Službe za zapošljavanje TK

Cilj je, ističe Majstorović, nezaposlenim osobama olakšati integraciju na tržištu rada. Poslodavac nakon prijavljivanja nezaposlene osobe odlučuje koliko će osoba zaposliti i na koji period.

– Poslodavac će podnijeti prijavu i broj vaučera osoba koje će zaposliti. Tu se pravi veza između nezaposlene osobe i poslodavca. Nakon toga poslodavac može zaključiti ugovor o radu – navela je Majstorović.

Zavod za zapošljavanje TK poslodavcu mjesečno isplaćuje odnosno refundira sredstva za visini od 2.400 maraka bruto za period od šest mjeseci ili 3.600 maraka za period od godinu.

– Ukoliko poslodavac osobu zaposli na šest mjeseci mjesečno će sufinansirano će biti 400 maraka. Ukoliko poslodavac se izjasni da želi osobu zaposliti na 12 mjeseci, prvih šest mjeseci sufinansiranje je po 400 maraka a narednih šest po 200 maraka – dodala je.

Javni poziv “Tražim poslodavca 2018” trajat će najdalje do kraja godine i objavljivat će se najmanje tri puta u okviru predviđenih sredstava za ovaj program.

 

FENA

Back To Top