skip to Main Content

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini i Predstavništvo njemačke privrede u BiH ove su godine partneri Sarajevo Business Foruma (SBF) 2017  na panel diskusiji “Evropska perspektiva: izgledi za modernizaciju i usklađivanje Jugoistočne Evrope sa Evropskom unijom”,  koji će se drugog dana SBF-a, 23. maja održati u hotelu Hills na Ilidži. Tim povodom Njemačka ambasada u BiH i Predstavništvo njemačke privrede u BiH izdali su zajedničku izjavu za medije u kojoj stoji sljedeće:

“Tokom proteklih godina Sarajevo Business Forum se etablirao kao važan investicijski forum u regionu. Uzimajući u obzir činjenicu da Njemačka ima ulogu najvažnijeg partnera BiH u trgovini i jednog od najvećih investitora u ovu zemlju očekivano je da ove godine aktivnije učestvujemo i jače podržimo ovaj forum. Stoga su Predstavništvo njemačke privrede i Njemačka ambasada odlučili intenzivno sudjelovati u panelu koji ilustrira snažne privredne veze između Bosne i Hercegovine i Njemačke, odnosno Evropske unije.  Ovom prilikom također ćemo prezentirati projekat koji se nadovezje na inicijativu kancelarke Angele Merkel – “Purchasing Initiative Western Balkan”. Najbitniji aspekt ove inicijative su B2B sastanci predstavnika njemačkih kompanija i privrednika iz regiona Zapadnog Balkana. Treći susreti ove godine održavaju se u Beogradu i učestvovat će 50 njemačkih kompanija. Sa druge strane, više od 90 kompanija iz Bosne i Hercegovine se prijavilo za učešće. Njemački klijenti će sada ocijeniti i odabrati najbolje. Iskustvo od prošle godine nam govori da su kompanije iz BiH prošle godine imale najviše uspjeha u kategoriji kompanija sa Zapadnog Balkana tj. jedna trećina od ukupnog broja učesnika došla je iz BiH. Veliki broj ovih kompanija izvjestio nas je o direktnim narudžbama koje su dobili nakon B2B sastanaka što je dokaz visokog nivoa efikasnosti. Radujemo se da podjelimo neke nove ideje za ovaj model koji odlično funkcionira kako u  okviru  regionalnih tako i njemačkih kompanija”, stoji u zajedničkoj izjavi Njemačke ambasade i  Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Panel “Evropska perspektiva” bit će održan drugog dana Sarajevo Business Foruma i na njemu će učešće uzeti i predstavnici nekih od najvećih njemačkih kompanija, kao i  dr. Matthias Schmidt-Rosen, direktor ureda njemačke Razvojne banke KfW (Kreditanstalt fuer Wiederaufbau) u BH, Snježana Kopruner,  direktorica  kompanije GS-TMT i predsjednica  Bosansko-njemačke poslovne asocijacije i Alois Waldburg-Zeil, direktor švicarske kompanije Zeochem.

Sarajevo Business Forum održat će se 22. i 23. maja pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, uz podršku Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija.

Back To Top