skip to Main Content

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas  sa ministrom ekonomije  Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade, u Istambulu, razgovara o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i preostalim pitanjima vezanim za izmjene i dopune ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog ekonomskog Sporazuma.

Teme razgovora, između ostalog, su izvoz mesa u Tursku, kao i izvoz nekih ključnih bosanskohercegovačkih proizvoda, kao što je rastući izvoz brašna, žitarica i jestivog ulja.

„Kontinuitet rasta robne razmjene sa Turskom se nastavlja i bilježi odlične rezultate i u 2017.godini. Izvoz brašna je u prošloj godini sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećan je 16 puta,  a trend rasta izvoza uspješno je nastavljen  i u 2017. godini“, istakao je ministar Šarović, dodajući da očekuje da će „rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini doprinijeti  daljem usponu robne razmjene između dvije zemlje“.

Susreti ministra Šarovića i ministra Zeybekčija kontinuirano doprinose rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju ukupne saradnje te daju podsticaj i snažan signal privrednicima dvije zemlje.

 

Back To Top