skip to Main Content

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je ugovore s direktorima javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ove ustanove su dobile sredstva na osnovu Javnog poziva za odabir korisnika pod nazivom „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Akcioni plan Strategije okoliša“ za 2018. godinu, u programu Sufinansiranje projekata zaštite prirode u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

Javni poziv je raspisan s ciljem ispunjenja aktivnosti Federalne strategije zaštite okoliša. Odabrani projekti imaju naučno-istraživački karakter i njihova provedba će doprinijeti očuvanju biodiverziteta i geodiverziteta Federacije BiH, a ovakvim finansiranjem bit će unaprijeđen i rad javnih ustanova u održivom upravljanju zaštićenih područja.

Ugovore je potpisalo pet javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima u Federaciji BiH i to Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, JU Zaštićeni pejzaž Konjuh Banovići, JP Park prirode Blidinje d.o.o. Masna Luka – Posušje, JP Vjetrenica – Popovo polje Ravno i Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina.

– Prirodne ljepote i potencijali Bosne i Hercegovine po mnogo čemu su jedinstveni i naša je obaveza da ih što bolje čuvamo i promoviramo – naglasila je ministrica Đapo i čestitala na predloženim dobrim projektima, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Back To Top