skip to Main Content

 

 „U Briselu je veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa BiH transportnoj zajednici. Direktno je pomenuta Vlada RS od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju“, izjavio je danas nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU u Briselu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Visoka predstavnice EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federike Mogerini (Federica Mogherini) zatražila je da se opstrukcija vlasti RS  prekine jer će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

„Lošu uslugu smo napravili i Srbiji jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice.  Mislim da je to loša poruka.  Nemamo puno vremena da stvari isprave ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, rizikujemo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti“, istakao je ministar Šarović.

Inače, na sastanku Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije (EU), održanom danas u Briselu razgovaralo se o  pretpristupnim strategijama nakon izvještaja Evropske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktuelnim dešavaljima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Sastankom  je predsjedavala  visoka predstavnica za spoljnu i sigurnosnu politiku EU Federika Mogerini , a delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Back To Top