skip to Main Content
Ministar Dedić E1494251566780

 

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se danas sa dekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Zlatanom Sarićem i dekanom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nihadom Fejzićem.

Teme razgovora bile su mogućnosti unapređenja saradnje Ministarstva sa dva fakulteta, kao i tekući problemi u oblasti poljoprivrede te načini njihovog rješavanja u narednom periodu.

Ministar Dedić je tokom sastanka istakao da su poljoprivredi u FBiH potrebne temeljite reforme.

„Cilj je da u ovoj godini kroz zakonska rješenja značajno unaprijedimo ovu oblast. U planu Ministarstva je donošenje seta novih zakonskih rješenja: Zakona o poljoprivredi, Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakona o veterinarstvu. Poljoprivreda je od životne važnosti za svaku zemlju, a novim zakonskim rješenjima poboljšali bismo potrebni zakonski okvir i stvorili bismo bolji ambijent u ovom sektoru“, kazao je Dedić.

Ministar Dedić je pozvao na maksimalni angažman dva fakulteta kako bi se došlo do potrebnih zakonskih rješenja za reforme poljoprivrednog sektora u FBiH.

Dekani ova dva fakulteta, koja baštine dugu tradiciju obrazovanja stručnih kadrova iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva, izrazili su spremnost da podrže napore Ministarstva u reformiranju ova dva sektora.

Back To Top