skip to Main Content

 

Danas je u sjedištu Microsoft korporacije u Redmondu potpisan sporazum Government Security Program (GSP) sa Vladom Republike Srpske, koji dokazuje posvećenost Microsoft-a digitalnoj sigurnosti i privatnosti na nacionalnom nivou. Svečanom potpisivanju prisustvovali su, u ime Vlade RS-a direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević, korporativni potpredsjednik za Microsoft Trustworthy Computing Group-u Scott Charney i direktor Microsoft-a BiH Omar Krivošija.

Government Security Program je kreiran da podrži razmjenu informacija i napore vlada i međunarodnih organizacija da zaštite svoje građane i nacionalne infrastrukture od prijetnji i ranjivosti. Danas je Government Security Program centralna komponenta u naporima Microsofta da izgradi povjerenje sa vladama širom svijeta kroz programsku platformu koja omogućava zemljama širom svijeta donošenje boljih i odgovarajućih odluka o tehnološkim pitanjima.

U ime Vlade RS-a direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević je povodom potpisivanja sporazume izjavio: „Današnjim potpisivanjem sporazuma Republika Srpska se prva u regionu pridružuje međunarodnoj koaliciji država koje prepoznaju, i aktivno rade na prevenciji kibernetičkih prijetnji. Kroz partnerstvo sa korporacijom Microsoft, koja je najveći svjetski proizvođač softvera, Republika Srpska će u području informacione bezbjednosti biti prepoznata kao važan regionalni faktor i partner državama koje posjeduju značajne bezbjednosne kapacitete, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i druge. Kao potpisniku ovog sporazuma u ime Vlade Republike Srpske, izražavam zadovoljstvo što je korporacija Microsoft prepoznala naše napore na podizanju svijesti i izgradnji sopstvenih kapaciteta iz oblasti informacione bezbjednosti, a čemu svjedoče izjave nekih od najviših predstavnika ove kompanije.“

U Microsoftu čvrsto vjeruju da je sigurnost rada polazna tačka te da državne institucije moraju biti fokusirane na zaštitu, detekciju i brže odgovore na sigurnosne prijetnje. Government Security Program omogućava jače partnerstvo na pitanjima bezbjednosti informacionih sistema kao i u oblasti edukacije između Microsofta i korisnika vladinih servisa. Danas Government Security Program koristi više od 40 vlada i međunarodnih organizacija širom svijeta, a Vlada Republike Srpske je prva vlada u regiji koja je postala dio programa.

„Naša posvećenost sigurnosti, transparentnosti i pouzdanosti ostaju glavni prioritet Microsoft korporacije, i svi svjetski događaji povećavaju važnost ovog prioriteta”, izjavio je Scott Charney, potpredsjednik odjela za Pouzdano računarstvo u Microsoft korporaciji. „Microsoft je svjestan da je potrebno mnogo više od napredne tehnologije kako bi sigurnost, transparentnost i pouzdanost postali realnost u digitalnom prostoru. Kroz Government Security Program mi smo u mogućnosti uspostaviti snažnija partnerstva između javnog i privatnog sektora širom svijeta i omogućiti vladama da donose odgovarajuće odluke o tehnologiji koju koriste.“

„Izuzetna mi je čast da je danas u sjedištu Microsoft korporacije u Redmondu potpisan sporazum Government Security Program s Vladom Republike Srpske, a koji ima za cilj izgradnju i implementaciju sigurnije IT infrastrukture, u cilju zaštite građana i ekonomije. Još prošle godine u martu Microsoft BiH je potpisao Memorandum o razumijevanju sa Vladom Republike Srpske u oblasti informacione bezbjednosti, a današnjim sporazumom Vlada RS se pridružila Government Security Program-u (GSP), koji omogućava saradnju s Microsoftom na pitanjima edukacije iz oblasti informacione bezbjednosti, obezbjeđenja informacija i bezbjednosti informacionih sistema“, izjavio je direktor Microsoft-a BiH, Omar Krivošija.

 

Back To Top