skip to Main Content

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je, u skladu s Programom utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, objavilo Javni poziv za dodjelu kreditnih sredstava za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu.

Iznos raspoloživih sredstava za dodjelu kredita u 2016. godini je minimalno 8,4 miliona KM.

U saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije se navodi da pravo učešća na Javnom pozivu imaju privredna društva sa sjedištem u FBiH čija je primarna djelatnost metalna, elektro i automobilska industrija, industrija građevinskog materijala i nemetala, drvna, papirna i grafička industrija, proizvodnja tekstila, odjeće, kože i obuće, hemijska i farmaceutska industrija i industrija gume i plastike, te namjenska industrija.

Iz Union banke je saopćeno da je svrha dodjele sredstava putem ovog javnog poziva povećanje zaposlenosti, stvaranje novog i povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja, kao i poboljšanje tehnološke spremnosti privrednih društava da kroz ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu povećaju produktivnost i konkurentnost.

Direktor Sektora za poslovanje s klijentima i podršku prodaji u Union banci Edis Ražanica je izjavio da je četvrtu godinu zaredom Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije Union banci povjerilo analiziranje boniteta i kvaliteta poslovnih projekata firmi koje se prijavljuju za dobijanje sredstava iz Fonda.

Dodao je da njihovi analitičari rade detaljnu analizu izvodljivosti projekata, analizu historijskih podataka firme i sl.

Po njegovim riječima, u pomenutom periodu plasirana su 83 kredita, a svi ranije dodijeljeni krediti su uspješno realizirani.

– U pripremi je dodatnih šest miliona KM za projekte iz pomenutih industrija. Navedena sredstva su kreditnog karaktera i mogu se dobiti po vrlo povoljnim uvjetima, a spomenuo bih samo najznačajnije – odgoda plaćanja do 12 mjeseci, otplata kredita od minimalno 24, a maksimalno u 60 rata, godišnja kamatna stopa 0,9 posto, te iznosi kredita od 100.000 do 800.000 KM – izjavio je Ražanica.

Ovaj poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do dana usvajanja budžeta FBiH za 2017. godinu.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top