skip to Main Content

Takse za uvoz voća i povrća u Republiku Hrvatsku ponovo su 90 kuna, odnosno 12 eura, potvrdio je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Mirko Šarović danas na konferenciji za medije.

– Nakon jutrošnjih, posljednjih, konsultacija obaviješteni smo da je odluka donesena – istakao je Šarović.

Rekao je da je ovo najbolja opcija koja se mogla desiti i da je odluka zvanična, a da će u Službenim novinama Hrvatske izaći sutra, od kada će biti i na snazi.

Naglasio je da je pobijedilo strpljenje.

Hrvatska je vratila stari Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrtvatskoj.

Ta država je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne takse trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, zbog čega su bh. proizvođači i izvoznici tražili uvođenje kontramjera ili ukidanje novih, a takav pravilnik je obuhvatao kontrolu trešanja, višanja, malina, kupina, ribizli, borovnica, brusnica, aronije, lubenica, dinja, tikvica, krastavaca, patlidžana, kupusa, kelja, karfiola, luka, prase, mrkve i celera korjenaša.

I srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić danas je potvrdio da je “carinski rat” zemalja regije s Hrvatskom završen.

– Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro. To je za nas zadovoljavajuće, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz – rekao je Ljajić novinarima.

(Fena)

Back To Top