skip to Main Content

 

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić je, 26. aprila, u Monaku održao prezentaciju o mogućnostima ulaganja u BiH za investitore iz ove zemlje. Prezentacija je održana u sklopu poslovnog foruma kojeg su organizirali NJ.E. ambasador BiH u Parizu NJ.E. Ivan Orlić i počasni konzul BiH u Monaku NJ.E. Donatelle de Filippo Campioni, te Ekonomske komore Monaka. Forumu su prisustvovali predstavnici 50 najistaknutijih kompanija iz Monaka.

Direktor Milinić je pozvao poslovne ljude iz Monaka da istraže poslovne mogućnosti koje pruža Bosna i Hercegovina, a posebno u energetske, te sportske i hotelijerske projekte – oblasti u kojim Monako ima značajna poslovna iskustva. Također su potencijalni investitori pokazali interes za sektor proizvodnje hrane, bankarstvo i osiguranje.  Istakao je kako je BiH sigurna i profitabilna za strani kapital, sa niskim operativnim troškovima, te da je čvrsto opredijeljena za europski put.

Monako je drugi u svijetu po iznosu BDP po glavi stanovnika, sa stopom nezaposlenosti od svega 2% i najnižom stopom siromaštva u svijetu. Tačnije, Monako je država sa najviše milionera i milijardere po stanovniku u svijetu. Upravo ta, uz činjenicu da stanovnici Monaka imaju kompanije širom svijeta je bila polazna osnova za organiziranje  foruma.

Pokazan je veliki interes investitora za projekte u BiH, te su održani brojni sastanci na kojima je direktor FIPA-e detaljnije predstavio poslovni ambijent BiH i investicijske projekte.

Uskoro se očekuje dolazak investitora u BiH, kako bi se lično upoznali sa potencijalima BiH, vlasnicima projekata i relevantnim institucijama.

 

 

 

Back To Top