skip to Main Content

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Turske u BiH Haldun Koc su nakon sastanka posvećnog izgradnji brze ceste Sarajevo-Beograd istakli da postoji opšta podrška ovom projektu, te napomenuli da će se o svim detaljima, uključujući i modelitete finansiranja, moći govoriti tek kada se se prikupe svi relevantni podaci i izradi studija izvodljivosti.

Ministar Jusko je danas u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Republike Turske, predvođenim zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske Mehmetom Tutaşom, a sastanku su prisusustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Vlade Brčko Distrikta BiH te javnih preduzeća za autoceste i ceste iz Federacije BiH i Republike Srpske.

– Cilj današnjeg sastanka je namjera predstavnika Turske da prikupe sve potrebne podatke u vezi sa obje trase budućih brzih cesta Sarajevo-Beograd, kako bi se što kvalitetnije pripremila studije izvodljivosti – kazao je Jusko na konferenciji za novinare

Najavio je da će turska delegacija eksperata u naredna dva dana obići obje trase kako bi direktno na terenu prikupili sve relevantne informacije. Kako je dodao Jusko, stav delegacije Turske jeste da je u ovom trenutku teško dati precizan model finansiranja dok se na papir ne stave sve pojedinosti.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je da druga delegacija turskih eksperata danas boravi u Beogradu da bi slične razgovore započeli i u Srbiji.

Dva stručna tima formirana su nakon trilateralnog sastanka u Istanbulu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prošle sedmice, a na kojem je prihvaćen prijedlog da se grade obje ponuđene trase (Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, te trasa Sarajevo-Višegrad-Beograd) u kombinaciji autoput-brza cesta.

– Nakon prošlosedmičnog sastanka na visokom nivou u Istanbulu, predsjednik je sazvao sve relevantne institucije i njihove najodgovornije predstavnika i od njih tražio da započnu sa radom da se što prije vidi kako će se realizovati projekt. Kao rezultat ove snažno izražene političke volje, dvije delegacije stručnjaka su počele sa kontaktima i razgovorima na dvije strane već od danas. Današnji sastanak je bio izuzetna prilika da se iz prve ruke prikupe relevantne informacije – naveo je turski ambasador.

Koc je naglasio da je ovo za Tursku značajan regionalni socio-ekonomski projekt kojim žele dati svoj doprinos društvenom i ekonomskom jačanju ovog regiona.

Back To Top