skip to Main Content
Posjet Covic I Milicevic 2

 

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, dr. Dragan Čović osobno se juče, u društvu dopredsjednice Vlade FBiH i federalne ministrice financija Jelke Miličević, kao i svoje savjetnice za europske integracije dr. Sanje Bazina, uvjerio u osjetan napredak koji se dogodio u Aluminiju d.d. Mostar u posljednjih četiri mjeseca, odnosno od dolaska aktualne uprave na čelo Društva.

Direktor najvećega bh. izvoznika Mario Gadžić, zajedno s predsjednikom Nadzornoga odbora Društva Daliborom Milošem i članovima Uprave Društva, izvršnim direktorima Draženom Pandžom i Borisom Vicanom, podrobno je upoznao visoko državno izaslanstvo s provedbom ključnih stavki u procesu strateškoga restrukturiranja poslovanja Aluminija. Predsjednika Čovića i ministricu Miličević osobito su zanimali konkretni učinci poduzetih mjera, te je prvi čovjek Aluminija, prezentiravši pojedinačne mjere, precizno ustvrdio kako je na izmaku prošle godine Aluminij skrenut s puta sigurnoga stečaja, te kako su učinci provedenih mjera, a napose pozitivan poslovni rezultat u prvomu mjesecu 2017. godine, čvrstim osnovom za pozitivno poslovanje Hercegovačkoga diva u 2017. godini.

– To će biti prvi poslovni ishod u plusu nakon dugih osam godina lošega poslovanja i gomilanja milijunskih dugovanja. Riješili smo vitalno pitanje opskrbe električnom energijom po tržišnim cijenama, revidirali sve zatečene ugovore, obnovili povjerenje poslovnih suradnika i javnosti, hedgirali 50 posto prodajne cijene proizvoda i 40 posto nabavne cijene naše strateške sirovine glinice, pokrenuli milijun eura vrijedan projekt plinofikacije dijela tvorničkih pogona u Ljevaonici i Anodama, a kroz dva sljedeća mjeseca krećemo i sa složenim pothvatom podizanja proizvodnje, odnosno paljenja ugašenoga dijela elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, što će stajati cca sedam milijuna eura – komentirao je Gadžić, ponosan na pokrenute investicijske projekte za čiju je realizaciju Aluminij pronašao strateške partnere.

Pruživši punu potporu Upravi Aluminija i njezinu radu, odnosno iskazavši zadovoljstvo obećavajućim učincima, predsjednik Čović i ministrica Miličević s osobitom su pozornošću saslušali i informacije o Aluminijevu aktualnom prijedlogu Vijeću ministara BiH za ukidanjem carine na nelegirani aluminij kojega bi mostarska tvornica mogla pretapati u količini od 25 tisuća tona godišnje, koristeći kao pogonsko gorivo plin, a ne skupu električnu energiju. Time bi povećala svoju proizvodnju za čak 30 posto, a državi osigurala vrtoglavih 50 milijuna US dolara dodatnoga izvoza, uz mnoštvo prateće financijske i socijalne koristi za BiH. Naime, postojeća je carinska stopa neaktivna jer taj metal u BiH ne uvozi nitko, a njezinim bi ukidanjem Aluminij pokrenuo poslovnu priču koja pretendira biti motorom pokretačem bh. gospodarstva u cjelini.

Članovi Uprave i NO-a Aluminija d.d. Mostar s neskrivenim su zadovoljstvom pozdravili iskazano zanimanje tako bitnih ljudi iz samoga vrha državne i entitetske vlasti za poslovanje i budućnost strateški bitne tvornice za cjelokupno gospodarstvo, međunarodni ugled i strateški razvitak BiH.

Back To Top