skip to Main Content

 Zbog iznimno visokih temperatura za početak ljeta potrošnja vode u Beču popela se u junu 2017. na rekordnih 500.000 m2 dnevno, a za osvježenje stanovnika Beča, no i mnogobrojnih posjetitelja austrijskog glavnog grada, gradska se uprava pobrinula puštanjem u rad čak 900 javnih česmi s pitkom vodom.

“Beč kao rijetko koja druga metropola ima izuzetno visoku kvalitetu vode koja u grad dolazi direktno iz planinskih izvora. Bilo bi šteta to ne iskoristiti i ljudima ne ponuditi besplatno osvježenje“, ističe bečka gradska zastupnica za očuvanje okoliša Ulli Sima.

Visoka kvaliteta bečke vode ipak nije slučajnost, Grad Beč svake godine ulaže oko 50 miliona eura u održavanje vodovodnog sistema, te dodatnih 15 miliona eura u zaštitu osjetljivih vodocrpnih područja.

Pored fiksnih Grad Beč na vrlo frekventnim javnim površinama svake godine u ljetnim mjesecima postavlja i mobilne česme s vodom za piće. Tri metra visoke „pipe“ uočljive su već izdaleka i jasno su obilježene natpisima “Voda za piće”, a priključenu su direktno na bečku vodovodnu mrežu.

“Proteklih se godina naša inicijativa razvila u pravu instituciju. Tako je samo prošle godine na Heldenplatzu u jednoj sedmici popijeno i do 12.000 litara vode. Sve su bečke javne česme osim toga ucrtane u kartu grada i svako ih može lako pronaći”, dodaje Sima.

(Eurocomm-PR)

 

Back To Top