skip to Main Content

 

Tradicionalni 28. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS) okupiće vodeće ljude industrije osiguranja iz regiona i svijeta u glavnom gradu BiH od 7. do 9. juna 2017. godine. Implikacije primjene Solventnosti II na djelatnost osiguranja glavna je tema ovogodišnjeg SorS-a, a na samom otvaranju ovog prestižnog skupa osiguravajućih i reosiguravajućih društava Evrope i svijeta biće prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u zemljama regiona, i to BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Na ovogodišnjem SorS-u – osim poređenja stanja u sektoru osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije te pregleda osiguranja i reosiguranja u Srednjoj i Istočnoj Europi – će biti riječi o iskustvu u primjeni Solventnosti II u Sloveniji, Hrvatskoj i i Srbiji te osiguranju poljoprivrede u uvjetima Solventnosti II i klimatskih promjena. Solventnost II kao zakonodavni i regulatorni okvir ukupnog poslovanja društava za osiguranje i društava za reosiguranje u Europskoj uniji trebao bi prepoznavati i vrednovati sve rizike kojima je društvo za osiguranje i društvo za reosiguranje izloženo, poticati društvo na cjelovito upravljanje rizicima, unaprijediti odnos s nadzornim tijelom te povećati otvorenost poslovanja. Drugog dana SorS-a će biti održana i dva okrugla stola na teme „Izvansudsko rješavanje sporova iz AO“ te „Suosiguranje i zakon o zaštiti konkurencije“.

Na SorS-u, kao najvećem skupu osiguravajućih društava regije, i ove godine se očekuje oko 200 sudionika iz država regiona te Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Češke,  Italije, Švicarske i drugih zemalja.

Upravni odbor Udruženja SorS  čine predstavnici 14 društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS je Sanel Volarić iz Croatia osiguranja, a generalni sekretar je Zlatan Filipović, direktor Bosna Re. Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već 1981. godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000. godine, a 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu. Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je tvrtka Tectus d.o.o., odnosno časopis Svijet osiguranja.

Back To Top