skip to Main Content

Serda

 

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA)  juče je otvoren Poslovni akcelerator, koji je zahvaljujući sredstvima EU uspostavljen u okviru projekta “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME” .

Usluge Poslovnog akceleratora utemeljene su na novom sistemu podrške poslovnom sektoru, koje su razvijene u skladu s metodologijom i standardima Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Budžet tog projekta je 520.670 eura, a partneri u projektu su Općina Novi Grad, Vogošća, Općina Ilijaš i Udruženje poslovnih savjetnika BiH. Cilj je poticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održivu ekonomsku aktivnost. Struktura projekta ogleda se kroz podršku lokalnom poslovnom ambijentu, Centru za podršku biznisu i Poslovnom akceleratoru.

Za prve korisnike usluga Poslovnog akceleratora danas je upriličeno predavanje o temi “Psihologija uspjeha”, koje je održao predsjednik Programskog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive prof.dr. Nikica Gabrić. Radi se o 20 polaznika, a izabrala ih je Služba zapošljavanja KS u okviru Programa Start-up 2015, koji finansira Vlada KS.

Predstavnicima SERDA-e i ostalim partnerima  u projektu FGSME uručeno je priznanje “Stvaratelji za stoljeća”, za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi za 2015.godinu. To priznanje uručio je predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive Vinko M. Ćuro sa saradnicima.

U takmičenju za tu prestižno priznanje učestvovalo je 1.800 kandidata iz Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije, među kojima je izabrano  57 najboljih.

 

Izvor:FENA

Back To Top