skip to Main Content

INTERA

 

Predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg otvorio je konferenciju TehnoBiz Meetup na teme ”NEXT LEVEL – (re)industrijaliziranje kroz automatiziranje”, koja se održala u Tehnološkom parku INTERA Mostar, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Svrha Konferencije jeste da se kroz izlaganja vrhunskih stručnjaka iz područja robotike i automatike sudionicima pruži uvid u mogućnosti gospodarskog razvitka kroz primjenu automatiziranja i robotizacije u proizvodnji tj. kako podići kvalitetu i/ili smanjiti troškove proizvodnje primjenom industrijskih tehnologija, te kako primijeniti automatiziranje u vlastitom poduzeću.

Obraćajući se nazočnima, Herceg je istaknuo kako je Vlada prepoznala značaj teme i potrebu educiranja o ulozi automatiziranja u gospodarstvu, te poduprla njezino održavanje.

– Iako oko mnogih pitanja u društvu nismo suglasni, iako imamo brojne prijepore ne samo političke i druge naravi, postoji nešto oko čega se svi slažemo i oko čega nema prijepora. Nama treba reindustrijalizacija, nama trebaju nova radna mjesta, koja će biti utemeljena na znanju i inovacijama. Trebamo snažniji gospodarski održiv rast koji podrazumijeva naše prilagođavanje novim tehnologijama. Na tom putu treba nam odgovarajuća obrazovna politika, koja će biti temelj znanstveno-tehnološkog razvitka u funkciji našeg gospodarskog razvitka – kazao je Herceg.

Naglasio je kako se mora zaustaviti ustaljena praksa obrazovanja kadrova koji nakon završetka školovanja završavaju na službama za zapošljavanje.

– Iskustva naših prijatelja, uvaženih stručnjaka iz ove oblasti, čija izlaganja ćemo pratiti tijekom ove Konferencije, bit će nam od velike koristi u našim nastojanjima da idemo u korak s novim izazovima i novim tehnologijama- zaključio je Herceg.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top