skip to Main Content

Cbbih Iranskiaamb Posjeta

Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Seyed Hossein Rajabi, sa saradnicima, upoznao je juče guvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine Senada Softića o intenziviranom procesu saradnje Irana sa zemljama Evrope i svijeta, nakon ukidanja sankcija toj zemlji.

Istaknuto je da je Iran zainteresiran za obnavaljanje ekonomske saradnje i s Bosnom i Hercegovinom, a ambasador je informirao guvernera o preprekama na koje Iran nailazi u BiH i nakon ukidanja sankcija, spomenuvši da BiH još nije ukinula sankcije njegovoj zemlji, te da postoje prepreke za saradnju i realizaciju mogućih budućih projekata  i u bankarskoj sferi.

Dodao je da se većina iranskog uvoza iz BiH, prije uvođenja sankcija Iranu, odnosila na uvoz koksa, kao i da postoji interes te zemlje za uvoz boksita i za investiranje u sektor turizma, dok je preduvjet buduće saradnje omogućavanje platnog prometa i bankarskih garancija između potencijalnih partnera iz dviju zemalja.

Softić je istakao da će CBBiH, u okviru svojih zakonskih mogućnosti, učiniti što je potrebno kako bi ekonomska saradnja između dvije zemlje bila omogućena, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top