skip to Main Content

DOI 01 30 03 16

 

Šesta sjednica Državnog odbora za investicije na kojoj je razmatrana aplikacija koju BiH kandiduje u okviru Prvog poziva za sufinansiranje investicionih projekata iz sredstava WBIF-a održana je danas u Sarajevu.

Sjednica je po prvi put održana u proširenom sastavu koji uključuje predstavnike Delegacije EU u BiH, bilateralnih donatora i međunarodnih finansijskih institucija koje učestvuju u Investicijskom okviru za Zapadni Balkan (WBIF).

Tom prilikom su predstavnicima donatora prezentirani statusi izrada državnih strategija u sektorima transporta, energije i okoliša sa listama prioritetnih projekata i izvještaj o napretku vezan za implementaciju „soft mjera“ dogovorenih na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Beču prošle godine, a koje bi trebale biti realizirane do samita koji u julu ove godine treba biti održan u Parizu.

Predsjedavajući Zvizdić, ministar Šarović i zamjenik ministra Dalipagić su istaknuli da su projekti iz oblasti transportne infrastrukture, energije i zaštite okoliša dostigli visok stepen pripremljenosti i realizacije.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio nadu da će BiH uspjeti realizirati sve obaveze do samita u Parizu i istaknuo važnost doprinosa svih članica Evropske unije, bilateralnih donatora i banaka koji učestvuju u realiziranju navedenih projekata.

„Investicije su izuzetno važne, značajne i potrebne našoj zemlji. Realiziranje projekata koji povezuju regiju Zapadnog Balkana predstavlja najbolje i najdugoročnije ulaganje u mir i prosperitet regiona“, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Back To Top