skip to Main Content

Istocno Sarajevo

Skupština grada Istočno Sarajevo na današnjoj sjednici zadužila je gradonačelnika i načelnika za finansije da sagledaju mogućnosti zaduženja grada radi sufinansiranja izgradnje nove Bolnice Istočno Sarajevo i rješavanja određenih infrastrukturnih problema na području grada, prenosi portal Capital.ba

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da će grad podržati izgradnju nove bolnice i da će do naredne sjednice Skupštine pripremiti analizu mogućnosti zaduženja kako bi mogla da se donese odluka o zaduženju grada s ciljem rješavanja ovih problema.

Samardžija je naglasio da se za izgradnju Bolnice grad može zadužiti oko dva miliona KM, ali da imaju sredstava i iz drugih rezervi, tako da će nakon analize tačno znati koje su mogućnosti da se grad zaduži.

„Na osnovu Zakona o zaduživanju, grad se može zadužiti do 18 odsto od visine budžeta. Grad je trenutno zadužen oko 12 odsto, što znači ukoliko bi se u cijelosti zadužili postoji mogućnost da nova rata kredita iznosi do 300.000 KM na godišnjem nivou, naveo je Samardžija.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj rekao je da je Vlada Republike Srpske već donijela odluku o izgradnji nove Bolnice Istočno Sarajevo i da Klub odbornika SNSD-a snažno podržava zaključak Skupštine grada da se zaduži kako bi se pomogla gradnja nove bolnice.

Šešelj je istakao da su odbornici SNSD-a u Skupštini grada skeptični kada je riječ o zaduživanju grada o pitanju infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim riječima, kada se pogleda budžet grada za ovu godinu tu se ne vidi dobra volja ni za izgradnju Bolnice, ni za škole, niti da se pomogne RTV Istočno Sarajevo, dok se povećavaju plate funkcionera, a plata gradonačelnika iznosi više od 3.500 KM.

Skupština grada Istočno Sarajevo donijela je danas odluku da paušalni iznos boravišne takse na području grada iznosi 30 KM, kao i odluku o koeficijentima za utvrđivanje plata gradskih funkcionera za ovu godinu, kojom je predviđeno da plata ostane na prošlogodišnjem nivou, što je oko tri i po prosječne plate u gradskoj upravi.

Samardžija je naglasio da, iako je to zakonom predviđeno, grad nije iskoristio mogućnost povećanja plata funkcionerima, tako da će njegova plata ostati na prošlogodišnjem nivou na oko 3.000 KM.

Odbornici su danas usvojili i Nacrt revidirane strategije razvoja grada za period od 2016. do 2020. godine, koji će biti upućen na javnu raspravu.

Stručni saradnik za upravljanje projektima u Gradskoj razvojnoj agenciji grada Adrijana Raca istakla je da ova strategija ima višestruki značaj za grad jer ukazuje na osnovne razvojne predispozicije, kao i na konkurentne prednosti koje grad želi da razvija i unapređuje u narednom periodu, prenosi Capital.ba.

Back To Top