skip to Main Content

Buroj Ozone

 

Izgradnja prvog Integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” na Prečkom polju počela je jučer svečanim polaganjem kamena temeljca koji su otkrili predsjednik Buroj International Group Ismail Ahmed, predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Među brojnim uglednim gostima bio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Ukupna vrijednost investicije je 4,5 milijarde KM, a realizirat će je Buroj International Group.

Turistički grad “Buroj Ozone” bit će izgrađen na površini od 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka. Bit ce sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji ce brojati više od 75 hotela, trgovinski centar na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara najsavremeniji sportski i medicinski centri.

Radi se o dosad najvećoj pojedinačnoj stranoj investiciji u BiH, a predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić je izrazio nadu da će domaće kompanije uspješno realizovati ovaj značajan projekat.

Mesić je, pak, ocijenio da je Ismail Ahmed dobro procijenio investiciju u BiH, odnosno napravio dobar odabir.

Predsjednik Buroj Ozona Ismail Ahmed naglasio je da ovim cijelom svijetu pokazano da je BiH sigurno mjesto za investicije.

– Ulažemo milijarde u projekt, a nikad ne bismo došli ovdje da ovo nije sigurna investicija – poručio je.

Istaknuto je da će na izgradnji raditi domaće kompanije, a kraj radova je planiran za period između 2020. i 2025. godine.

Načelnik Berilo je naveo da će cijene biti prilagođene svima, a građani i turisti iz cijelog svijeta moći će uživati u sadržajima koje će biti namijenjeni samo njima.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top