skip to Main Content

SONY DSC

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je  u Sarajevu održao sastanak s veleposlanikom Republike Albanije NJ.E. Ilirom Melom.

Fokus razgovora je stavljen na predstojeće potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima. Sporazum će 31. listopada tekuće godine u ime BiH potpisati ministar komunikacija i prometa BiH.

Osim tema iz područja prometa i komunikacija, na današnjem sastanku se razgovaralo i o izgradnji dionice Jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, kao i o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. Zamjenik ministra Dalipagić je naglasio značaj Jadransko-jonske autoceste za Bosnu i Hercegovinu, koji se prvenstveno ogleda u činjenici da bi se Bosna i Hercegovina njenom izgradnjom uključila u regionalne prometne tokove. Također, preko interregionalnog čvora Koridora Vc i Jadransko-jonske autoceste došlo bi do povezivanja glavnih gradovi Sarajeva, Podgorice i Tirane, čime bi se potaknuo gospodarski i socijalni razvoj makroregije, što je prepoznato i u Strategiji Europske unije za jadransku i jonsku regiju.

S tim u svezi, Dalipagić je naglasio potrebu ubrzanja aktivnosti za što skorije ispunjenje svih potrebnih pretpostavki za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, Republike Albanije, Republike Hrvatske i Crne Gore a koji se odnosi na podršku i suradnju prilikom realizacije Jadransko-jonske autoceste.

Zamjenik ministra Dalipagić je potvrdio jasno opredjeljenje za bolje cestovno povezivanje između ove dvije zemlje, pri čemu se prvenstveno misli na aktivnosti koje se provode u cilju izgradnje cestovne komunikacije koja bi povezala Jadransko-jonsku regiju.

Nj.E. veleposlanik Melo je istaknuo da će potpisivanje Sporazuma o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima, kao i sporazuma kojim se omogućava putovanje građanima dviju zemalja s osobnom iskaznicom pomoći u povezivanju Bosne i Hercegovije i Republike Albanije, te doprinijeti daljnjem razvoju poslovnog sektora.

”Od samog početka podržali smo izgradnju Jadransko-jonske autoceste, koju inače smatramo strateškim nacionalnim projektom koji je važan ne samo za Albaniju već i za cijelu regiju, i zato vlade naših zemalja moraju više lobirati za njenu izgradnju. Također, izuzetno bitnim smatramo međunarodno priznavanje vozačkih dozvola”, rekao je veleposlanik Melo.

Back To Top