skip to Main Content

 

BiH U PROŠLOJ GODINI IMALA NAPOZITIVNIJE  EKONOMSKE PARAMETRE U ODNOSU NA POSLJEDNJU DEKADU 

Vijeće ministara BiH usvojilo je svoj izvještaj o radu za 2016. godinu, u kojem se navodi da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini imala najpozitivnije ekonomske parametre u odnosu na posljednju dekadu.

Prikupljeno je najviše prihoda, a uz najmanju zaduženost u regiji i najveći porast broja zaposlenih, Vijeće ministara BiH je značajno dinamiziralo evropske procese u BiH, što je rezultiralo dobijanjem Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji s 3.242 pitanja.

Intenzivirane su i aktivnosti BiH na ispunjavanju uvjeta iz Tallinna u cilju aktiviranja  Akcionog plana za članstvo (MAP), gdje je postignut napredak jer je od ukupno 63 perspektivne vojne lokacije upisano 25 lokacija vojnih objekata koje se nalaze u Federaciji BiH.

Vijeće ministara BiH u prošloj godini je održalo 63 sjednice na kojima je ukupno razmotreno 1.146 tačaka te pripremljeno i urađeno 1.411 zaključaka. Utvrđeno je 19 prijedloga zakona, usvojeno sedam strategija i 13 akcionih planova, donesene su 283 odluke, usvojeno 25 pravilnika, utvrđen 91 prijedlog ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma i osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora. Također, Vijeće ministara je u ovom periodu, između ostalog, utvrdilo 66 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, usvojilo 190 informacija iz različitih oblasti i 133 izvještaja.

Objavljeni su i rezultati popisa, usvojene su odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH te o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije, a radilo se i na razvoju sektora pravde. Istovremeno je načinjen progres u ispunjavanju međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava te je usvojen Akcioni plan provedbe Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma. Donošenje Odluke o provedbi Rezolucije 1373 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda rezultiralo je skidanjem BiH s liste zemalja s nedostacima u pravnom okviru u vezi s finansiranjem terorizma. Intenzivirana je i regionalna saradnja te su zaključeni brojni sporazumi sa zemljama regije i unapređena provedba postojećih.

Vijeće ministara je u 2016. godini nastavilo provedbu mjera iz Reformske agende, a njena realizacija iznosi 53 posto. Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti Vijeća ministara, što znači da je od 34 mjere iz Akcionog plana do kraja 2016. godine u potpunosti realizirano 18 mjera, dok je veći broj mjera  kontinuirano u fazi provedbe.

Prvi put je na državnom nivou usvojena Srednjoročna strategija upravljanja dugom, a usvojena je i Strategija u oblasti migracija i azila i Akcioni plan za period 2016. – 2020.

 

USVOJENA POLITIKA RAZVOJA INFORMACIONOG DRUŠTVA BiH ZA PERIOD 2017. – 2021. GODINE

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o usvajanju Politike razvoja informacionog društva Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2021. godine.

Politikom se naglašava potreba daljnjeg i ubrzanog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BiH u skladu s preporukama i dokumentima Evropske unije u ovoj oblasti, u prvom redu strategijom „Evropa 2020“ i ,,Digitalnom agendom za Evropu“.

Glavni cilj Politike razvoja informacionog  društva BiH je planiranje aktivnosti kojima će se maksimalno iskoristiti društveni i ekonomski potencijal IKT, naročito interneta, a poseban segment ove politike je posvećen razvoju domaće softverske industrije. To je i jedan od  sedam stubova razvoja definiranih ovom politikom, a među ostalim su uspostavljanje brzog i ultrabrzog pristupa internetu, jačanje digitalne pismenosti, znanja i e-uključivanja te uspostavljanje jedinstvenog digitalnog tržišta koje uključuje uspostavljanje online usluga i digitalnih sadržaja s visokim nivoom povjerenja. Stubove razvoja prati više od 80 programa s pojedinačnim ciljevima i zadacima, dok će strategijom, za čije se donošenje sada stvaraju uvjeti, biti definiran konačan broj stubova i programa.

Prema Politici, vizija razvoja informacionog društva u narednom periodu je „Bosna i Hercegovina – digitalna država, koja je prepoznala društveni i ekonomski potencijal IKT i širokopojasnog pristupa.”

 

OČUVATI VIŠE OD 5.200 RADNIH MJESTA I ZAŠTITI DOMAĆE DOBAVLJAČE

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktuelnoj krizi u kompaniji „Agrokor“ i njenim poslovnim društvima u Bosni i Hercegovini s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Informacija sadrži  zaključke više sastanaka predstavnika nadležnih institucija u BiH, resornih ministara zemalja regije i predstavnika Vijeća ministara BiH s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

Vijeće ministara BiH, u skladu s postignutim dogovorom s predstavnicima Vlade R Hrvatske, očekuje dostavljanje sveobuhvatnog plana aktivnosti za stabilizaciju stanja u „Agrokoru“ s detaljnom inventurom obaveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obaveza prema dobavljačima bez diskriminacije.

Do tada će aktivnosti nadležnih institucija BiH biti usmjerene na zaštitu interesa bh. kompanija iz sistema „Agrokor“, njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora.

Nadležne institucije u BiH, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, provode opsežniju i kontinuiranu kontrolu finansijskih tokova između kompanija – kćerki „Agorokora“, uz zabranu rizičnih transakcija.

U „Agrokorovim“ kompanijama – kćerkama u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona eura.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima „Agrokorovih“ kompanija u BiH na dan 31. 12. 2016. godine iznosila su 318 miliona KM, od čega 170 miliona KM domaćim dobavljačima. U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema domaćim dobavljačima su smanjena na 131 milion KM, od čega je 74 miliona KM s dospijećem.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme „Agrokora“ u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno s 30. 3. 2017. godine.

 

47 MILIONA EURA IZ EU ZA FINANSIRANJE DRŽAVNOG PROGRAM AKTIVNOSTI ZA BiH

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koje predstavljaju Evropska komisija i Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Ovaj program ukupno je vrijedan 48.473.308 eura, od čega će Evropska unija finansirati 47 miliona eura, dok će iz budžeta institucija BiH biti osigurano 1.304.558,35 eura, a ostali korisnici IPA-e osigurat će 168.750,00 eura.

Pojedinačni ugovori kojima se provodi ovaj sporazum bit će zaključeni najkasnije tri godine, a ugovori se moraju izvršiti najduže do šest godina od datuma zaključivanja ovog sporazuma.

Podsjećamo da je BiH ranije potpisala okvirni sporazum o aranžmanima za provedbu finansijske pomoći Unije BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) koji je stupio na snagu, čime su se stekli uvjeti za operativnu realizaciju ovog programa.

Program aktivnosti za 2016. godinu bit će implementriran putem devet projekata iz četiri sektora: Demokratija i upravljanje, Vladavina prava i osnovna prava, Konkurentnost i inovacije te Obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će prijedloge sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

 

ZA PODRŠKU  RAZVOJNOJ POLITICI JAVNIH FINANSIJA 74,5 MILIONA EURA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu vrijednom 74.500.000,00 eura između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je usmjeren za podršku razvojne politike javnih finansija u BiH.

Od ovog iznosa Federaciji BiH bit će alocirano 44.700.000,00 eura, a Republici Srpskoj 29.800.000,00 eura za provođenje mjera u cilju unapređenja transparentnosti javnih finansija i jačanja regulatornog okvira za smanjenje srednjoročnih fiskalnih pritisaka u oblastima penzija, zaposlenosti u javnom sektoru, nesolventnosti i lijekova. Rok otplate zajma je 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda.

Ministarstvo finansija i trezora  dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

 

OSTVAREN NAPREDAK U REALIZACIJI AKCIONOG PLANA FATF-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o realizaciji Akcionog plana FATF-a i zadužilo ranije obavezane institucije da okončaju sve preostale aktivnosti iz Akcionog plana za realizaciju FATF preporuka, najkasnije do 25. maja ove godine.

Prema Informaciji, ostvaren je napredak u realizaciji preporuka Akcionog plana FATF-a,  nakon što je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uduženjima i fondacijama stupio na snagu 31.12.2016. godine te nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi. Također, očekuje se i potpuno zaživljavanje posebne web stranice koja bi s jednog mjesta omogućila pristup svim elektronskim registrima udruženja i fondacija koji se vode na različitim nivoima u BiH, koju je uspostavilo Ministarstvo pravde BiH te se u tom pravcu očekuje dogovor s Republikom Srpskom.

Republika Srpska je u završnoj fazi usaglašavanja krivičnog zakona s  preporukama FATF-a, što je Brčko Distrikt BiH već uradio, a očekuje se da se taj posao okonča i u Federaciji BiH.   Pokrenute se hitne procedure u Brčko Distriktu BiH za usvajanje zakona o tržištu papira od vrijednosti.

 

RATFIKACIJA  SPORAZUM O SARADNJI BiH I CRNE GORE U PROCESU PRISTUPANJA EU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji, koji je potpisan 14. 2. 2017. godine u Podgorici.  

Dvije države ovim sporazumom uspostavljaju partnerske odnose i intenziviraju saradnju  u svim oblastima bitnim za provođenje reformi koje ih vode ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Back To Top