Doktor veterinarske medicine i jedan od rukovodilaca klaonice u mesnoj industriji “Madi” Tešanj Tarik Avdibegović kazao je da ta firma u posljednjih godinu dana imali dvije službene posjete Generalnog direktorata za zdravlje i sigurnost hrane ispred Evropske komisije.
Napomenuo je da su ispunili uvjete, uskladili sve zahtjeve Evropske unije na svojim farmama i u klaonici, te su kroz stalnu saradnju s nadležnim institucijama osigurali pozitivnu ocjenu.
“Zadnja službena kontrola provedena je krajem maja mjeseca, kada smo bili predmetom revizije, kao jedna od kompanija koja očekuje dozvolu za izvoz u EU, te se nadamo da će dozvola konačno biti osigurana na jesen”, dodao je.
Ekspert Andreas Wunsch angažiran uz podršku USAID/Sweden FARMA 2 Projekta prezentirao je nacrt vodiča predstavnicima sektora peradarstva i nadležnih institucija. Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina usvojila propise i standarde Evropske unije, ali je izuzetno važno da u samoj implementaciji nema propusta dodajući da je potrebno raditi na tome da se uspostavi jedan glas u komunikaciji s Briselom kako bi se mogli dati adekvatni odgovori kada je u pitanju higijena, sigurnost hrane, te pitanje upravljanja animalnog otpada.
Predsjednik Udruženja peradara Federacije Bosne i Hercegovine Mesud Pinjo ocijenio je da je najvažnije potanje sada kada će izvoz biti odobren jer su peradari prošli ocjene nadležne Evropske unije i institucije i kompanije. “Ostaje da sada zajedno zagovaramo otvaranje tržišta. To je izazov koji je pred nama, te ako uzmete u obzir da imamo 176 farmi u Republici Srpskoj i 185 u Federaciji, znamo da je to naš zajednički interes”, naglasio je.
Na velikom tržištu Evropske unije gdje postoji kapacitet za prodaju 13 miliona tona mesa peradi iz BiH sa svojim kapacitetima može se razmišljati o izvozu oko 10 hiljada tona, saopćeno je iz USAID-a. Vodič će zainteresiranim stranama ponuditi upute u vezi sa upravljanjem vodom, kontrolom štetočina, čišćenjem, kontrolom temperature, upravljanje otpadom, higijenom rada i zaposlenika, obukom osoblja te informiranju o lancu prehrane, kao i o principima HACCP-a i mikrobiološkim kriterijumima za kontrolu higijene procesa proizvodnje i sigurnosti hrane.
Predstavnici peradarskog sektora poručili su da su spremni za izvoz u EU, te da će nastaviti raditi na osiguranju visoke kvalitete proizvoda, higijenskih uvjeta i kontrole lanca proizvodnje, koji će bh. piletinu učiniti prepoznatljivim brendom kojem se može vjerovati na evropskom tržištu.