skip to Main Content


Vlada Federacije BiH će na današnjoj sjednici, koja je počela u Mostaru, razmatrati Prednacrt budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Prednacrt zakona o njegovom izvršavanju i Nacrt zakona o dopuni Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije. 

Federalna vlada će, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, razmotriti više odluka o odobravanju sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije zaprivatizaciju u FBiH iz posebnog fonda Razvojne banke FBiH, otvorenog kod Centralne banke BiH, za doprinose za PIO, zdravstveno i osiguranje odnezaposlenosti za radnike koji su ispunili zakonske uslove za odlazak upenziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa. Riječ je o ukupnomiznosu od 14.754.603,60KM.

Danas će biti razmotreni i prijedlozi četiri odluke o davanju prethodne saglasnostina prijedloge i izmjene rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolvingfonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstvai industrije za dugoročno finansiranje projekata dodjelom kredita za 2018.godinu u ukupnom iznosu od 2.340.000 KM.

Federalna vlada ima na dnevnom redu Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava skriterijima raspodjele „Subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu“, utvrđenog Budžetom Federacije BiH za 2018. godinu, kojom je predviđeno da sredstva za animalnu proizvodnju sa 43.435.000 KM budu povećana na 46.710.718,15 KM ili za 3.275.718,15 KM.

Bit će razmotrene i informacije o provođenju procesa dubinskog snimanja (DueDiligence) telekom operatera sa učešćem državnog kapitala Federacije Bosne i Hercegovine i nastavku aktivnosti Federalnog ministarstva trgovine s ciljem osiguranja ekonomski opravdane visine marže u maloprodajnim cijenama naftnih derivata u Federaciji BiH.

Vlada FBiH na dnevnom redu ima i planove rada više federalnih institucija za 2019. godinu.  

Back To Top