Nadležne inspekcije inspektorata Republike Srpske su u prvom polugodištu 2018. godine u spoljnotrgovinskom prometu prilikom uvoza izvršile 29.357 kontrola pošiljki hrane. Pored provjere prateće dokumetacije pošiljke, inspektori vrše i organoleptički pregled (izgled, miris, boja, deklaracije) i uzorkovanje hrane za laboratorijske analize, na principu procjene rizika.
U posmatranom periodu u kontroli uvoza hrane inspektori su uzeli 1.954 uzorka za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta. Nakon izvršenih analiza za 19 pošiljki hrane zabranjen je uvoz i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču, iz razloga mikrobiološke ili hemijske neispravnosti, neodgovarajućeg kvaliteta, nepotpunog ili neadekvatnog deklarisanja.
Propusti su utvrđeni kod različitih proizvoda kao što su konditorski proizvodi porijeklom iz Srbije i Turske, dijetetski proizvodi iz Slovačke, orašasti plodovi porijeklom iz Irana, Mađarske i Španije, prerađevine od povrća porijeklom iz Portugalije i Poljske.
U skladu sa procijenjenim rizikom od nepravilnosti izrađuje se operativni plan uzorkovanja, kojim se identifikuju potencijalne nepravilnosti kod različitih vrsta proizvoda, te se analizama zahtijeva ispitivanje parametara koji predstavljaju najveći rizik kod određenog proizvoda. Npr. najveći rizik kod voća i povrća predstavlja nedozvoljena količina pesticida i teških metala i upravo su to parametri na koje se vrše analize ove vrste hrane.
Posebna pažnja inspektora usmjerena je na proizvode kod kojih je u prethodnim kontrolama utvrđena neka nepravilnost, proizvode koji su specifični za pojedina godišnja doba, proizvode za koje u zemljama regiona postoje izvjesni rizici ili su utvrđene nepravilnosti i slično.
Važno je naglasiti da se pošiljke koje se uzorkuju za analizu ne puštaju u promet prije dobijanja laboratorijskih rezultata. Tek nakon dobijanja rezultata analize, ako je ista uredna, inspektor donosi Rješenje kojim se dozvoljava puštanje u promet. Na osnovu svega navedenog možemo reći da se na tržištu Republike Srpske prometuje kontrolisana hrana.