Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Resor za pružnje stručnih usluga u poljoprivredi-Područna jedinica Bijeljina u saradnji sa zvorničkim preduzećem „Smrčak“ i Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave Zvornik organizovalo je jednodnevnu obuku za proizvođače malina po sistemu organske proizvodnje.
Na obuci su predavači Bojan Kecman i Radmila Nešković govorili o „Organskoj zaštiti malina“ i „Dobroj poljoprivrednoj praksi“.
Kecman je, govoreći o organskoj zaštiti istakao da ona igra sve veću ulogu zbog troškova.
– Proizvođačima je u interesu da za što manje novca imaju što kvalitetniju zaštitu, a svjedoci smo da se posljednjih godina povećavaju troškovi hemijske zaštite usjeva ili zasada. Ovdje govorimo o mogućnostima da se smanje ti troškovi a da proizvođači imaju zdrav proizvod – rekao je Kecman dodavši da je organska zaštita sve popularnija u svijetu, kao i kod nas.
Istakao je da proizvođači koji se odluče za organsku proizvodnju, ali i svi drugi, treba da vode računa, prije svega, o zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi, odnosno da njihov proizvod bude zdravstveno ispravan za ishranu.
– Kada se proizvodi na organski način trebaju se primjenjivati sredstva koja su dozvoljena u toj proizvodnji – napomenuo je Kecman naglasivši da je u organskoj proizvodnji ključno da se posjeduje važeći sertifikat.
Ljubiša Danojlović, rukovodilac organske proizvodnje u „Smrčku“, rekao je da je organska proizvodnja maline u zadnje vrijeme postala dosta popularna.
– Zbog dešavanja i na svjetskom i na domaćem tržištu ljudi se sve više interesuju za ovu proizvodnju, najprije zbog ekonomskih razloga, a potom i zbog svijesti ljudi da to treba da bude zdrav proizvod – rekao je Danojlović.
Istakao je da se „Smrčak“ od prije dvije godine bavi biljnom organskom proizvodnjom i to uglavnom baziranoj na malini, te da su zadovoljni prošlogodišnjom prvom berbom.
– Organska proizvodnja je dobra za čitavo društvo, za održavanje prirode, za zdravlje, ona ostavlja dobro za buduće naraštaje – dodao je Danojlović.