skip to Main Content

Poreska Uparava Rs

 

Poreska uprava Republike Srpske (RS) u januaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila je 140.459.973 KM.

Po osnovu direktnih poreza naplaćeno je 25,5 miliona KM, što je u odnosu na isti period prethodne godine povećanje naplate za 2,3 miliona maraka ili 10 posto.

Najveći procentualni rast naplaćenih direktnih poreza ostvaren je po osnovu naplate poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu od 8,3 miliona maraka, što je u odnosu na prvi mjesec prethodne godine više za 1,1 milion maraka ili 15 posto.

Po osnovu poreza na dohodak naplaćeno je 15,5 miliona KM, što je za 1,2 miliona KM ili devet posto više nego u istom mjesecu 2016. godine.

Kada su u pitanju doprinosi, u prvom mjesecu ove godine naplaćeni su u iznosu od 92,3 miliona maraka, što je za 2,1 milion KM ili dva posto više nego u januaru prošle godine.

Povećana naplata je zabilježena kod doprinosa za Fond PIO koji su naplaćeni u iznosu od 52,5 miliona KM ili četiri posto više, zatim kod doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja kojih je naplaćeno 32,8 miliona maraka ili jedan posto više, te kod doprinosa za Fond dječje zaštite koji su naplaćeni u iznosu od 3,9 miliona maraka ili tri posto više, ali i kod doprinosa za Zavod za zapošljavanje koji su naplaćeni u iznosu od 2,6 miliona KM ili tri procenta više nego u prvom mjesecu prethodne godine.

Po osnovu ostalih javnih prihoda, u januaru ove godine je naplaćen iznos od 22,1 milion KM, što je za tri posto ili 746.816 KM više nego u istom periodu lani.

Najveći procentualni rast naplate ovih prihoda ostvaren je kod taksi i naknada, koji su naplaćeni u iznosu od 10,6 miliona maraka ili 23 posto više.

Međutim, u januaru je zabilježen pad naplate prihoda od koncesionih naknada koje su naplaćene u iznosu od 5,5 miliona maraka, što je za 1,3 miliona KM ili 19 posto manje nego u januaru 2016. godine.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, tj. vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu ove vrste prihoda.

Kada su u pitanju zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u januaru ove godine su naplaćene u iznosu od 393.222 KM, što je smanjenje za 2,1 milion maraka.

Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Back To Top